MIGRANTI, IPAK, OSTAJU U LIPI! Savet ministara BiH održao telefonsku sednicu u vezi sa smeštajem azilanata

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 12. 2020. u 08:12

NAKON što se počelo sa uklanjanjem šatora u migrantskom kampu Lipa kod Bihaća, a iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) poručeno da će kamp biti zatvoren jer nema uslova da 1.500 migranata ovde provede zimu, ipak, došlo je do obrta u zadnjem trenutku.

МИГРАНТИ, ИПАК, ОСТАЈУ У ЛИПИ! Савет министара БиХ одржао телефонску седницу у вези са смештајем азиланата

Uklanjanje šatora u kampu / Foto RTRS

Naime, Savet ministara BiH je na hitnoj telefonskoj sednici koja je održana u ponedeljak, doneo odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smeštaj migranata "Lipa", na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

- Ministarstvo bezbednosti BiH zaduženo je da sa gradom Bihaćem reši pravna pitanja u vezi s davanjem na korišćenje lokacije "Lipa" Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smeštaj migranata. Takođe, Ministarstvo je zaduženo da sa svim uključenim institucijama koje se bave problemom migranata u BiH definiše i potpiše memorandum o saradnji, kojim se uređuju načini saradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra "Lipa". Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u "Službenom glasniku BiH" - poručeno je iz Saveta ministara.

Među najglasnijima oko kampa Lipa i njegovog zatvaranja bila su udruženja Srba iz Federacije BiH koja su se protivila zatvaranju kampa jer smatraju da će onda migranti nagrnuti na područja Petrovca, Drvara i Grahova gde su Srbi većinski narod u FBiH.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, kaže da podržava odluku Saveta ministara BiH, jer je postalo očigledno da će ukoliko migrante puste iz kampa Lipa nastupiti veliki problem na ovom području.

- Migranti bi krenuli prema Drvaru, Petrovcu i Grahovu jer im Bošnjaci ne daju da idu prema Bihaću, Cazinu i Kladuši. Ovo bi bio veliki udar na srpski narod na području opština u kojima smo većina - kaže Radanović.

On dodaje i da su Srbi spremni do zadnjega braniti svoja vekovna ognjišta od migranata.

- Nažalost, ponovo se spominje i lokalitet Medenog Polja kao još jedan kamp. Mi ovo nećemo prihvatiti. Medeno Polje mogu zaboraviti kao lokaciju za kamp - poručuje Radanović.

On kaže da je za Federaciju BiH veliki problem jer migranti ne žele da pokušavaju preko Republike Srpske da idu u Hrvatsku i dalje za EU jer im je to znatno duži put.

- Migranti iz Avganistana i Pakistana i drugih zemalja imaju jasnu rutu preko Bihaća, Cazina i Kladuše da ulaze u Hrvatsku i dalje da idu u EE - kaže Radanović.

Da migranti nisu poželjni u Bihaću može se videti i iz izjava gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

On je poručio nakon informacije da se Lipa zatvara da ne dolazi u obzir da se migranti prebacuju u kamp Bira kod Bihaća.

- Nema šanse da dozvolimo ga se migranti prebace u Biru. Protiv toga sam i ja i građani - poručio je Fazlić.

PRIVREMENI SMEŠTAJ

ŠATORSKI kamp Lipa, kapaciteta 1.000 osoba, otvoren je 21. aprila 2020. godine, a namenjen je za smeštaj muškaraca. U kampu su

1. decembra 2020. godine boravile 1.272 osobe, a sada ih je oko 1.500. Gradski savet Bihaća je 6. novembra 2020. godine dao saglasnost za privremeni smeštaj migranata na lokaciji Lipa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)