AFERA "POTKIVANJE": Optuženi bivši inspektor SIPA i biznismen

O.M.

04. 12. 2020. u 16:53

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu u okviru afere "Potkivanje" protiv nekadašnjeg inspektora SIPA Marka Pandže, te biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića.

АФЕРА ПОТКИВАЊЕ: Оптужени бивши инспектор СИПА и бизнисмен

Foto: Avaz

Pandža je optužen za primanja dara ili drugih oblika koristi, a Alešević za davanje dara, te neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, kao i neovlašteno fotografisanje.

- Ovaj predmet izazvao je veliki interes javnosti, a Tužilaštvo BiH je formiralo predmet nakon objave audio-video zapisa na internet portalima. Sprovedena je detaljna istraga i saslušno više svjedoka. Izvršeno je više veštačenje i pribavljen je 51 materijalni dokaz - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On kaže da je osumnjičeni Alešević od glavnog tužioca tražio da se prema njemu ne preduzima krivično gonjenje, te da mu daju imunitet.

- Njegov zahtev je odbijen. Alešević je protiv te odluke podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbijena - istakao je Grubešić.

Aferu "Potkivanje" objavio je portal "Žurnal" tvrdeći da je biznismen Alešević preko inspektora Pandže dao 2.000 KM predsedniku Visokog i tužilačkog saveta BiH Milanu Tegeltiji da bi ubrzao rešavanje krivičnog predmeta, što je Tegletija demantovao. Portal je pisao da se Alešević u dva navrata mejlom pismeno obraćao predsedniku VSTS i kada nije dobio odgovor nezvaničnim kanalima je, preko Pandže, dogovorio sastanak sa Tegeltijom.

Isti portal objavio je i snimak na kojem se vidi Tegletija kako u kafiću sedi u društvu Pandže i Aleševića. Sve je tajno snimio Alešević, a na snimku se čuje kako mu predsednik VSTS govori da mu preko Pandže dostavi broj spornog predmeta, uz reči: "Ti ćeš meni sve to dostaviti, pa ću ja videti s Dalidom" (Dalida Burzić, tadašnji glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, op.a.). Nakon što je Tegletija otišao, na snimku se vidi kako Alešević na parkingu "potkiva" Pandžu i daje mu 2.000 KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a