HRVATSKA PUCA PO ŠAVOVIMA: Problemi Zagreba zbog kovida 19

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

03. 11. 2020. u 08:15

U ZAGREBU su iz dana u dan hiljade i hiljade novozaraženih, u celoj Hrvatskoj juče čak 32 umrle osobe od virusa korona, a u bolnicama je sve manje raspoloživih respiratora.

ХРВАТСКА ПУЦА ПО ШАВОВИМА: Проблеми Загреба због ковида 19

Foto EPA

To je dramatična slika epidemije kovida 19, ali se i pored toga Hrvatska odlučila na neku vrstu "švedskog modela" jer rigoroznih mera nema, a o karantinu ili delimičnom zaključavanju se i ne razmišlja. Za razliku od Slovenije, gde je sve zatvoreno i vlada policijski čas, u Hrvatskoj sve radi normalno, kretanje nije ograničeno, dozvoljene su svadbe i verska okupljanja, a niko i ne kontroliše da li se sprovode i mere nošenja maske u zatvorenim prostorima.

SLOVENIJA

U SUSEDNOJ Sloveniji oštre mere polako daju rezultate i u proteklih 24 časa je manje novozaraženih. Sve prodavnice su zatvorene, osim onih koje prodaju hranu. Za razliku od Hrvatske u Sloveniji su lekari i sestre mnogo bolje plaćeni.

I dok se epidemija nezaustavljivo širi, traje i polemika u državnom vrhu šta dalje treba preduzeti. Predsednik države Zoran Milanović uporno tvrdi da je Nacionalni štab civilne zaštite političko telo i produžena ruka HDZ-a i da buduće odluke treba poveriti parlamentu. On poručuje da će podržati zatvaranje, ali ne i policijski čas.

- Policijski čas jednako je pucnjava, pritvori, i ako mi ga neko spomene, ja bih ga stavio "u maricu" - Milanovićev je stav.

Sve više "puca" i zdravstveni sistem, pogotovo u Zagrebu gde je i najveći pritisak na bolnice. Nema dovoljno lekara specijalizovanih za rad na respiratorima, a dok Zagreb nema dovoljno uređaja, u malim mestima ih je previše. Nezadovoljni su lekari i sestre tretmanom i platama. Većina radi do granica izdržljivosti i pitanje je šta će biti ako broj novozaražeih ne počne da pada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a