SRBINE, PRESUDIĆEMO TI! Brutalne pretnje stižu iz Splita, evo šta je uzrok jezivog grafita (VIDEO)

Novosti online

14. 10. 2020. u 20:03

СРБИНЕ, ПРЕСУДИЋЕМО ТИ! Бруталне претње стижу из Сплита, ево шта је узрок језивог графита (ВИДЕО)

Foto: printskrin

Autoru umetničke instalacije, zvezde petokrake, u Rijeci, Nemanji Cvijanoviću, nepoznati počinioci uputili su preteći grafit: „Nemanja, Srbine, presudićemo ti“.

Spomenik je postavljen 20. septembra, i umetnik je tada naglasio da nije reč o provokaciji, već o umetničkoj instalaciji.

Autor je, naime, objasnio da zvijezda, partizanska petokraka, s 2.800 komadića pleksiglasa nije provokacija već spomenik za toliko poginulih partizana u oslobađanju Rijeke pre 75 godina.

Međutim, mnogi u Hrvatskoj to nisu doživeli na takav način pa se zbog petokrake postavljene na vrh solitera u centru grada čak i mirno protestovalo, navodi hrvatski RTL i dodaje da „koliko se nekima zamerila umetnička instalacija, najbolje govori preteći grafit koji je u Rijeci osvanuo nakon skoro mesec dana od postavljanja".

Spomenik, kao deo projekta Evropske prestonice kulture, trebalo je da bude postavljen u maju, ali korona je odložila planove, do, kako je rekao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, prvog prigodnog datuma.

(Sputnjik)

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

naranca

15.10.2020. 03:12

Evropa......................Pravna Drzava.....................Demokracija...........................Tolerancija...Gde?Sigurno ne u CRO....Samo da ne zahvati velike .Kao nekad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!