SKANDALOZNA TRGOVINA PREDMETIMA IZ LOGORA SMRTI: Umirali su u Jasenovcu u najgorim mukama, a sada njihovu patnju unovčavaju na Ibeju! (FOTO)

J. KERBLER, dopisnik "Novosti" iz Zagreba

07. 10. 2020. u 18:18

MNOGOBROJNI predmeti, dokumenti i pisma iz vremena zločinačke ustaške države NDH, ali i onih koji podsećaju na patnje logoraša iz zloglasnog Jasenovca, slobodno se prodaju na Ibeju za cenu od 10 do 2.249,99 dolara.

СКАНДАЛОЗНА ТРГОВИНА ПРЕДМЕТИМА ИЗ ЛОГОРА СМРТИ: Умирали су у Јасеновцу у најгорим мукама, а сада њихову патњу уновчавају на Ибеју! (ФОТО)

Foto: Printskrin Ibej

Većina onih koji ove stvari prodaju su iz Hrvatske, neki su iz Austrije ili Slovenije, ali ima i onih iz Srbije i Amerike. Nudi se svašta, od pisama logoraša do jelovnika koji su dobivali nesrećni ljudi, Jevreji, Srbi, Romi koje je ustaška vlast zatvorila u jedan od najstrašnijih logora u Drugom svetskom ratu.

Tako nepoznati prodavac iz Austrije nudi za 2.249,99 dolara upravo jedan od takvih jelovnika koji pokazuje šta je koji dan dobijao za jelo logoraš Pavao Mrvić u martu 1943. godine. Prodavac iz Hrvatske nudi na prodaju isti takav karton iz logora Stare Gradiške za 449,99 dolara, ali prazan, bez imena logoraša. Nude se na prodaju i pisma upućena logorašima i adresirana na "Upraviteljstvo sabirnog logora", sa naznakom za "zatočenika", a cene su od 20 do 100 dolara.

- Krajnje je moralno problematično da se uopšte ti predmeti koji podsećaju na mračno vreme i patnje logoraša u Jasenovcu nađu na internetu - kaže za "Novosti" dr. Hrvoje Klasić, istaknuti hrvatski istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu. - Meni je problematično i ko ih prodaje i ko ih kupuje, pre svega sa moralnog aspekta. Kada je reč o pravnoj regulativi ne znam da li je to dozvoljeno.

Klasić kaže da bi mogao da razume da takvi predmeti zanimaju istoričare, ali krajnje je neprihvatljivo da su "roba" koja bi našla kupce među običnih ljudi.

Foto: Printskrin Ibej

- Pa ko danas može da skuplja takve stvari - pita se Klasić. - Zamislite da se na prodaju nađu delovi plinske komore iz Aušvica.

POTVRDA

ZA 89 dolara na Ibeju može da se kupi potvrda o preuzimanju predmeta od logoraša koji su im oduzimali prilikom dolaska u Jasenovac.

Sam Klasić često kao istoričar dobija na uvid razne originalne dokumente iz vremena NDH, pa mu je pre koji dan poznati hrvatski novinar Tomislav Jakić, koji je bio savetnik bivšeg predsednika Stipe Mesića, pokazao dokument iz 1942. godine u kojem pišu upute što Jevreji smeju da ponesu sa sobom pre odlaska u logor.

- Očigledno mnogi još uvek imaju sačuvane predmete i materijale iz tog mračnog vremena, pa sam imao priliku da vidim i retko sačuvane oznake koje su morali da nose Srbi na ramenu - kaže Klasić za "Novosti". - Ali, sve to može da interesuje istoričare, ali nikako ne razumem da to može biti roba za trgovinu.

Foto: Printskrin Ibej

Očito može, jer je Ibej pun i drugih predmeta iz vremena NDH, poput iskaznica sa slikama mladih ustaša, originalne zastave koja se prodaje za 149 dolara, ordenja, poput Reda kralja Zvonimira koji se dodeljivao u NDH, a sada prodavac iz Zagreba za njega traži 1.200 dolara.

Foto: Printskrin Ibej

Nudi se na prodaju i vojna viljuška za 89,99 dolara, ustaška identifikacijska karta, srebrna "hrvatska tabakera" za 59 dolara, dok jedan prodavac iz Srbije prodaje suvenirski list sa likom Ante Pavelića za 34,75 dolara.

ODEĆA LOGORAŠA

ODEĆA LOGORAŠAVEĆINA onih koji prodaju ove predmete na američkom sajtu Ibeja su iz Zagreba, a razni dokumenti iz Jasenovca mogu da se kupe i na nemačkom i italijanskom sajtu Ibeja. Nude se i fotografije, značke, a povremeno se u ponudi nađu i delovi odeće logoraša.

OPSKURNI PORTAL

KLASIĆ podseća i na opskurni portal "Hrvatsko nebo" na kojem su se prodavali materijali iz vremena NDH u kojima se propagirao progon Jevreja, kao i knjige Hajnriha Himlera. Drugi hrvatski portali koji se bave internetskom prodajom, poput Njuškala, nude isključivo knjige o Jasenovcu, ali ne i predmete iz tog vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju