AFERA RESPIRATOR U FBiH: Opet propao tender za montažu i servis respiratora

Tanjug

06. 10. 2020. u 07:51

NA NOVI tender Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) za montiranje - verifikaciju, servis i transport stotinu respiratora, koji su u aprilu nabavljeni iz Kine u BiH posredstvom firme "Srebrena malina", ponovo se nije prijavila nijedna kompanija.

АФЕРА РЕСПИРАТОР У ФБиХ: Опет пропао тендер за монтажу и сервис респиратора

Tanjug

To znači da je opet propao posao, vredan 175.000 KM, montaže i podele respiratora koji već pet meseci stoje u skladištu.

Tender je raspisan 23.septembra i radilo se o, kako ja navedeno, "pregovarackim postupkom bez objave obavještenja". No, juče u podne istekao je rok za prijave, na koji se nije prijavila nijedna firma.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" i Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ-a.

Razlog za raspisivanje novog tendera jeste taj što se na prvobitni, koji je bio s obaveštenjem, bila prijavila jedna firma, ali samo za verifikaciju.

Bez montaže, respiratori ne mogu biti podeljeni medicinskim ustanovama, a veće pet meseci stoje u skladištu jedne privatne firme u Rajlovcu.

Afera sa respiratora traje još od aprila.

U nabavku uređaja plaćenih 10,5 miliona KM uključilo se Tužilaštvo BiH, a već mesecima su pod istragom federalni premijer Fadil Novalic, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik „Srebrene maline" Fikret Hodžić i direktor Agencije za lekove Aleksandar Zolak.

U ovom predmetu ispitano je više od 30 svedoka, a pitanje je dana kada će biti podignuta optužnica, navodi Avaz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a