REČ PLUS -DRAGANA JECKOV: Ulice u gradovima Hrvatske nazvane su po nosiocima zla

J. KERBLER

05. 10. 2020. u 10:00

РЕЧ ПЛУС -ДРАГАНА ЈЕЦКОВ: Улице у градовима Хрватске назване су по носиоцима зла

Foto arhiva

SLAVONSKI Brod, Bjelovar, Vinkovci, Pag, samo su neki od hrvatskih gradova u kojima Mile Budak, Franjo Nevistić, Ivan Oršanić ili Julije Makanac, sve ljudi bliski ustaškom režimu iz vremena NDH, imaju "svoje" ulice.

Na to je u Hrvatskom saboru upozorila i Dragana Jeckov, potpredsednik SDSS, koja za "Novosti" kaže da postoji i ulica "10. travnja", koja podseća na dan kada je stvorena ustaška država.

o Da li su ulice u 12 hrvatskih gradova nazvane po tim ljudima zbog njihovih zasluga, jer Budak je bio i pisac, Makanac doktor filozofije ili je posredi nešto drugo?

- Nisu ulice nazvane zbog njihovih zasluga, već zbog rehabilitacije ustaškog režima.

Ozbiljna je politička poruka kada se da naziv ulicama po nosiocima zla i mržnje. Budak je bio potpisnik niza rasnih zakona protiv Roma, Jevreja i Srba i poznat je po stavu da je prisilno iseljavanje i verska konverzija Srba nacionalna politika u NDH. Makanac je propagirao i tumačio reči Ante Pavelića, Oršanić je bio šef propagande u NDH, a Nevistić sekretar zloglasnog ministra pravosuđa Mirka Puka.

o Bilo je do sada puno pokušaja da se promene nazivi ulica koje podsećaju na ljude iz vremena NDH, ali bez rezultata?

- Protesti nevladinih udruženja, zahtevi antifašista, pozivi iz medija nisu dali rezultat. Nije pomoglo ni što je Ustavni sud doneo odluku da je neustavno i nezakonito nazvati ulicu "10. travnja", a to je ipak urađeno u Slatinskim Drenovcima.

o Može li država ipak nešto da uradi?

- Može, jer ima pravo na to na osnovu Ustava gde stoji da Republika Hrvatska nikako ne može da bude sledbenica NDH. Može i na osnovu ratifikovanih konvencija EU čija smo članica. Ali, pre svega postoji moralna obaveza prema demokratskom poretku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)