UVOZ SVINJETINE: Hrvatska najveći uvoznik svinjetine, Srbija podmiruje svoje potrebe

Tanjug

30. 09. 2020. u 18:07

УВОЗ СВИЊЕТИНЕ: Хрватска највећи увозник свињетине, Србија подмирује своје потребе

Foto AP

HRVATSKA je u odnosu na broj stanovnika najveći evropski uvoznik svinjetine, dok Srbija sa domaćom proizvodnjom svinjskog mesa podmiruje sopstvene potrebe, piše danas Slobodna Dalmacija u tekstu posvećenom hrvatskim problemima u svinjogojstvu.

Od početka pandemije Kovid-19, napominje list, počeo je blagi pad cena evropske svinjetine da bi pre desetak dana cena doživela stmoglav pad nakon pojave afrčke svinjske kuge u Nemačkoj.

Do sunovrata cena, kako se objašnjava, došlo je zbog uvođenja zabrane uvoza nemačke svinjetine u zemljama Dalekog istoka.

“Viškove, a to je oko 30 posto proizvodnje, Nemačka plasira po niskim cenama, kako neki stručnjaci kažu, u zemlje nesređenog tržišta kakva je Hrvatska”, dodaje se u tekstu.

U Ministarstvu poljoprivrede napominju da početkom godine sektor svinjogojstva u Hrvatskoj u prvi mah nije zabeležio značajne probleme u poslovanju jer je održan nesmetan plasman po dobroj ceni. Zatim je usledio pad potražnje pa čak i stagnacija, te je došlo do pada cena.

“Svinje koje su stavljane u tov u periodu viših tržišnih cena, nakon završetka tova prodate su u uslovima pandemije po znatno nižim cenama od očekivanih, što je još jedan od razloga smanjene profitabilnosti proizvodnje”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede za Slodobnu Dalmaciju.

Dodaju da je jedan od najznačajnijih izazova s kojima se susreće hrvatski sektor svinjogojstva nedostatna proizvodnja prasadi za tov, i da se problem zavisnosti tovljača od uvozu najviše oseti u otežanim uslovima poslovanja.

Ivica Pivac, predsednik uprave Mesne industrije braća Pivac, već duže vreme naglašava da je Hrvatska što se tiče svinjogojske proizvodnje, na samom dnu evropskih zemalja, te da je u Nemačkoj, Holandiji, Danskoj i Austriji svinjogojstvo strateška privredna grana i izvozni proizvod.

“Te su zemlje, kao i Srbija na primer, ostvarile stopostotnu samodostatnost po pitanju svinjskog mesa, dok je Hrvatska, u odnosu na broj stanovnika, najveći evropski uvoznik svinjetine”, rekao je Pivac, navodi se u tekstu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)