PORUKE OSTAVLJAO ISPOD BRISAČA: Hrvat 10 godina Srbima uništavao automobile u Poreču, a evo kako je sve počelo

Od stalnog dopisnika, J.KERBLER

27. 08. 2020. u 14:48

ČAK 16 automobila sa područja Srbije oštetio je 77-godišnji stanovnik Poreča, turističkog mesta koje je uvek bilo poznato po toleranciji i bezbednosti za turiste.

ПОРУКЕ ОСТАВЉАО ИСПОД БРИСАЧА: Хрват 10 година Србима уништавао аутомобиле у Поречу, а ево како је све почело

FOTO: Depositphotos

Uhapšen je, nakon što je policija utvrdila da je punih deset godina nanosio štete vozačima i vozilima koji su imali srpske registarske tablice. Prijavljen je i za krađu i pretnje, a policija je ocenila da se radi o zločinima iz mržnje.


Sve je počelo još 2010. godine kada je oštetio automobile koji su bili parkirani na parkiralištu turističkih naselja oko Poreča, pre svega Červar Portu i na parkiralištima trgovačkihg centara. Odvijačem je grebao karoseriju automobila koji su imali registracije iz Srbije, a u dva je navrata koristio i sprej. Napisao je i poruke koje je ostavljao ispod brisača i u kojima je vređao građane Srbije najprimitivnijim uvredama.

Naprosto je neverovatno da odmah te godine nije uhapšen, već je nesmetano operisao po celom Poreču. Ponavljalo se to iz godine u godinu, a nesrećnim turistima koji su došli na letovanje ostao je gorki ukus i velika finansijska šteta.

I ove godine deda iz pakla bio je aktivan i u četiri je navrata, bar koliko je do sada evidentirano, nanosio štetu automobilima iz Srbije. Prvo je oštetio Škodu koja je bila parkirana u centru grada, a zatim još jedan automobil marke Škoda pre nekoliko dana u uvali Sv. Martin. Poslednje kazneno delo uradio je 24. avgusta kada je oštetio Pasat parkiran ispred trgovačkog centra. Izgrebao je karoseriju, neometen i od zaštitara koji to nisu videli i nakon toga je ostavljao uvredljive nacionalističke poruke.

Policija je tek pre koji dan kreula u intenzivnu potragu i kod starca pronašla predmete sa kojima je grebao karoserije automobila i blok na kojem je pisao poruke. U pretrazi njegove kuće pronađen je i pištolj Velten Vafen, sa municijom, za koji nije imao dozvolu. Tako će uz sve odgovarati i za nezakonito držanje oružja.

Stanovnici Poreča poznaju ga kao prgavu osobu koja je često izazivala svađe, ali niko nije mogao ni pretpostaviti da godinama uporno oštećuje vozila. Ukupna šteta procenjuje se na hiljade evra, a pitanje je kako će i vlasnici čiji su automobili oštećeni proteklih godina moći doći do odštete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna