MIGRANTI PALE I PLJAČKAJU: Ne nazire se rešenje problema za Srbe povratnike u FBiH oko Grahova i Petrovca

S.Mišljenović

15. 08. 2020. u 10:22

МИГРАНТИ ПАЛЕ И ПЉАЧКАЈУ: Не назире се решење проблема за Србе повратнике у ФБиХ око Грахова и Петровца

Ilustracija

NAKON što je u aprilu otvorene migrantski kamp u srpskom selu Lipa nadomak Petrovca, migranti već mesecima prave štetu u srpskim povratničkim selima u okolini Grahova i Petrovca.

Načelnik opštine Bosansko Grahovo Milorad Gligić kaže da je u srpskom povratničkom selu Donji Tiškovac situacija alarmantna zbog migranata, koji su do sada provalili u desetak kuća, a policija tvrdi da nema dovoljno ljudstva kako bi zaštitila imovinu povratnika. Inače, kroz ovo selo, na samoj granici Hrvatske i BiH, svakodnevno prolaze migranti u tranzitu.

Mirko Bucalo, koji je rodom iz Donjeg Tiškovca, kaže da u ovom selu migranti lokalnom stanovništvu prave "pakao od života".

- Obijaju, provaljuju, pale kuće i nasrću na ljude. Na meti se našla i moja kuća u koju su provalili i u njoj "boravili" - kaže Bucalo i navodi da se migranti uglavnom kreću u grupama od 20 do 30 ljudi.

Foto: S.M.

Grahovo

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštiti prava Srba u FBiH, kaže za "Novosti" da je plan izmeštanja migranata iz Bihaća sproveden u delo kada je odlučeno da se napravi migrantski kamp u srpskom selu Lipa koje je udaljeno 30 kilometara od Bihaća.

- Sa izgradnjom kampa migranti su prebačeni na deo Federacije BiH gde žive Srbi. Da se spreči svaki budući dolazak migranata prema Bihaću potrudila se i policija Unsko-sanskog kantona koja je formirala stalni punkt u mestu Dubovsko i ne dozvoljava im da iz kampa idu prema Bihaću, pa im je jedina opcija preko srpskih mesta i sela oko Grahova da idu prema Hrvatskoj - ističe Radanović.

Foto: S. M.

Đorđe Radanović

Inače, migrantski kamp Lipa kod Petrovca je otvoren u aprilu i on je otvorenog tipa. U njemu je smešetno oko 1.500 migranata koji su se nalazili u Bihaću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Jovanjjj

15.08.2020. 12:24

@Miki - Aha, skroz ste u pravu. Lepo se vidi 20 muškaraca, jedna žena, jaka ko muškarac i jedno dete. I gde vi vidite teoriju zavere. Nema zavere, već faktičko stanje na terenu. I gde vidite stare ljude. Nigde. Samo vojno sposobne.

Sale

15.08.2020. 17:39

@Miki - I ako je žena? Nisam razumeo. Jesmo mi nekako dužni da ih hranimo, oblačimo, dajemo krov nad glavom i džeparac iz naših poreza dok oni kradu i prave urnebes? Biti milostiv je jedno, a naivna budala koju bi svi da iskoriste sasvim drugo.

Miros

15.08.2020. 11:15

I jos jednom,uzasna taktika proterivanja Srba...da li bi mi Pravoslavci,napravili Pravoslavni kamp u mestima u kojima su nastanjeni muslimani?

Prellee

15.08.2020. 11:53

Koji apsurd, Bosnjaci povratnici u Republiku Srpsku su bezbedni i sve im potrebe rjesene.Zive mirno i sigurno.Srbi povratnici u F BIH zive nepriznati, nemaju srpsku stranku, nemaju posla, sami se snalaze kako znaju i umiju, nema ih u vlasti, jer su gradjani N reda, sad im Bosnjaci i migrante guraju da ih pljackaju, otimaju, pale imovinu.Tesko Srbima koje Bakir predstavlja, njegova prica je samo LAZ...Opet mi izgleda bice sakrivenog ciscenja Srba iz FBIH.Na kraju ce reci, Srbi sami otisli.Pa Srbe treba pomoci, zastititi, pokvarene lupezi.

Mića

15.08.2020. 15:05

@Prellee - Само тенком то можемо. Овако то је окупирана територија, а зна се како је у окупацији.

Sale

15.08.2020. 17:36

More rešenje ima, al samo da neko to i uradi. Kao prvo, gde su nam graničari kad ovi dolaze kao u komšijin kukuruz? Mađari digli plot pa ko probao da preskoči popio metak. Kao drugo, mesto da ih držite i hranite, ove koji su već tu po kratkom postupku u čarter avione i nazad otkud dođoše. Sa narukvicama ako treba.

buki

15.08.2020. 20:22

@Sale - Čak i da hoće to naši da urade, pošto niko od migranata nema dokumenta, ne možemo da istanovimo odakle su došli i niko ih neće primiti nazad. Možemo da ih prošetamo čarter letom do neke destinacije, pa kada im ne dozvole iskrcavanje, da ih vratimo ovde. Mislim da na žalost stvari tako stoje.

Sale

16.08.2020. 08:39

@buki - Ama ima Buki brate načina da se red dovede. U najmanju ruku mogu da ih pošalju nazad preko granice u državu preko koje su došli. Pa nisu im valjda krila porasla pa preleteli preko Mediterana pa pali kod nas.