ZAGREBAČKI Večernji list, podstaknut najavom zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će se promeniti imena ulica u Beogradu nazvana po mestima u državama bivše Jugoslavije, istražio je kakva je situacija sa imenima ulica u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

Komentari (7)

XaXaXa

28.07.2020. 14:39

@Fidel - Теби те бољке које помињеш очигледно не мањкају, барем судећи према коментару. Узгред: следећи пут барем напиши који сте то "vi".

Aco

28.07.2020. 14:30

"Godinu dana kasnije, Beograd je Zagrebačku ulicu promenio u Ulicu Koče Popovića" Da tuznije ne moze biti. U svim gradovima po kojima beogradske ulice nose ime su zivili SRBI. Zamislite izbrisati ime ulice Kninska samo zato sto se Knin sada naziva u sadasnjoj Hrvatskoj. U sarajevu je do 1991 zivilo preko 170,000 Srba. Brisanje ulice Sarajevska brisete i taj podatak. Da li vi Srbi znadete ko je bio Koca Popovic i koliko je on Srba pobio?

Wagabundo

28.07.2020. 14:58

Gledaj hrvate što lukavo rade,samo su ostavili imena gradova iz srpske vojvodine, potajno se nadaju da će kad tad vojvodinu prisvojiti sebi kao u doba ndh.

Milosav

28.07.2020. 17:19

Najbolje je ovo sto su u Zagrebu beogradsku ulicu preimenovali u Kneza Viseslava. A to je bio srpski knez sa podrucja Zahumlja kako tvrde i njihovi istoricari. Ne postoji hrvatski knez toga imena.

Gregs studios

28.07.2020. 17:42

То што се нису мењали назива улица убрзаним темпом је одговорност надлежних органа (комисија при градским и општинским управама) а и органа надлежних за постављање табли са називима улица и тргова. У неким општинама комисије су донеле нове одлуке о називима улица и тргова али надлежни орган (катастар непокретности) није обавио свој посао па није поставио нове табле са новим називима улица. Значи бироктија је затајила.Мада, то се не може генерализовати јер није у свим срединама исто. Рецимо. у многим градовима промењен је назив улице ''Титова'' или ''Јосипа Броза Тита'' али је у селима тих општина тај назив остао. Остали су, у неким градовима, стари празници : ''29.новебра''. ''22 децембра'', чак и у новим одлукама о називима улица и тргова оне егзистирају. У једном граду су ''Дубровачку'' преименовали (деведсетих) у Бококоторску. Сада траже да се и овај назив промени. И тако даље...