PRVI ZVANIČNI REZULATI HRVATSKIH IZBORA: HDZ je uverljivi pobednik, Milanovićeva opcija razočarala

HDZ nakon prebrojanja četvrtine glasačkih listića ima veliku prednost pred SDP-om, dobija 67 mandata, SDP tek 41.

ПРВИ ЗВАНИЧНИ РЕЗУЛАТИ ХРВАТСКИХ ИЗБОРА: ХДЗ је уверљиви победник, Милановићева опција разочарала

Foto: Tanjug/HINA

HDZ je relativni pobednik hrvatskih izbora i po prvim zvaničnim podacima bi osvojio 67 mandata, dok SDP samo 41. Domovinski pokret nakon obrađenih rezultata na 30 odsto izbornih mesta je treća stranka po snazi i dobija 14 poslaničkih mesta, a mrtvu trku vode Možemo i Most.

Ipak, rezultati će se menjati još u izbornoj noći, ali HDZ će sigurno u konačnici imati najviše mandata. Hrvatski građani očito nisu prihvatili retoriku Zorana Milanovića i njegovu strategiju da vodi kampanju za premijera na sigurnom mestu predsednika države, a SDP nije privukao birače koji su bili neodlučni.

HDZ nije mnogo izgubio na popularnosti usprkos brojnim aferama u koje su bili umešani Plenkovićevi ministri, a SDP nije mnogo dobio na popularnosti usprkos što je Zoran Milanović uskočio kao đoker u kampanju. Sve dalje ovisi o zakulisnim dogovorima koji su počeli već u izbornoj noći, a najbolje „udavače“ su Domovinski pokret vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i manjinske stranke, pre svega SDSS kojeg vodi Milorad Pupovac. Jedini problem je što desni Domovinski pokret odbija svaku saradnju sa Srbima u Hrvatskoj, pa ne dolazi u obzir koalicija u kojoj bi bili Andrej Plenković, Milorad Pupovac i Ivan Penava.

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave