MRŽNJA SE ODOMAĆILA U VUKOVARU, SRBI ŽIVE U STRAHU: Posle protesta roditelja, nova strepnja - Šta kad huligani budu na slobodi? (FOTO)

HULIGANI nisu istukli samo našu decu, istukli su i nas, Hrvate i Srbe koji živimo u Vukovaru, sam Vukovar - poruka je sa okupljanja Vukovaraca nakon što je grupa siledžija istukla maloletne Vukovarce jer je jedan od njih govorio srpski.

МРЖЊА СЕ ОДОМАЋИЛА У ВУКОВАРУ, СРБИ ЖИВЕ У СТРАХУ: После протеста родитеља, нова стрепња - Шта кад хулигани буду на слободи? (ФОТО)

Foto: Tanjug/Hina

Roditelje pretučene dece i svi koji su u subotu došli na glavni vukovarski trg, tvrde da Vukovar nije bezbedan grad, a deca nisu sigurna.

- Okupili smo se u ime roditelja, nezavisno od nacionalne pripadnosti. Međusobno se ne moramo voleti, ne moramo se ni pozdravljati, ali na ulicama grada moramo da budemo bezbedni - čulo se ispred zgrade Gradske uprave, a roditelji su zatražili hapšenje svih napadača na njihovu decu, zatvorske kazne, bolje reakcije policije.

Za huligane je rečeno da se skrivaju iza navijačkih grupa, a da se dugo toleriše nasilničko ponašanje u gradu. Vukovarci znaju ko su huligani koji mesecima teraju strah u kosti građanima, ali se protiv njih ništa ne poduzima.

Ako vam se ratuje i tuče, to radite negde drugde

- Oni sa fantomkama šetaju gradom, ali sada je dosta - poručili su građani i poslali posebnu poruku. - Ako vam se ratuje i tuče, to radite negde drugde, Vukovar ostavite nama. Deca su zaslužila Vukovar bez straha i Vukovar dobrih ljudi.

Da se bezbednosna situacija u gradu na Dunavu pogoršava, Vukovarci su svedoci već duže vreme, a pogoršani su i međunacionalni odnosi. Srbi žive u strahu od napada, a nisu bezbedni ni oni koji dolaze sa automobilima sa srpskim tablicama. Tako su napadnuti studenti iz Srbije za vreme Kolone sećanja, a policajci koji su sve videli nisu na vreme reagovali. Stalni su pritisci i na Vukovarce srpske nacionalnosti, a mržnja se udomaćila u gradu. Lokalni političari ne samo da ne pokušavaju stvoriti atmosferu poverenja već podstiču ekstremiste, ustaške nostalgičare i sve one koji siju mržnju.

Centralna vlast u Zagrebu nema uticaj na lokalnu koju predvodi Domovinski pokret, a gradonačelnkik Ivan Penava predsednik je te stranke. Približavanjem izbora u Hrvatskoj još se više zakomplikovala situacija, jer se kalkuliše da će vladajući HDZ, ako na izborima ne prođe dobro, ostvariti koaliciju sa Domovinskim pokretom, koji od svih desnih stranaka ima najveće šanse da ostvari dobar rezultat.

"Ne uzimajte izjave političara, nisu zaslužili"

Građani Vukovara, ovaj puta ujedinjeni, traže da se nasilništvo odvoji od politike, a nasilnici kazne. Najavili su daljnje protestne skupove ako se ništa i ovaj puta ne dogodi i ako sudovi, kao bezbroj puta do sada, budu blagonakloni prema huliganima. Jedan od njih bio je i u divljačkom pohodu Bed Blu Bojsa u Grčkoj i pušten je od strane grčkih vlasti, a građani Vukovara su zatražili da bude uhapšeni svi koji su učestvovali u napadu na njihovu decu, njih petnaest, a ne samo pet koji su sada u istražnom zatvoru.

Građani okupljeni u Vukovaru zamolili su novinare da ne uzimaju izjave od političara koji su ipak došli na protest.

- Nisu to zaslužili.

Podsetimo, u divljačkom napadu 6. januara pretučena su nedužna deca, samo zato što su huligani „čuli ekavicu“, a tukli su ih nogama, šakama, cipelarili. Jedno dete su hteli da bace u reku Vuku, jedan dečak ima frakturu lubanje, drugi natučene zube i hematome poo celom telu, jednom je polomljeno rebro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!