BROJ OTROVANIH SVAKODNEVNO RASTE: Nastavlja se užas u Hrvatskoj zbog kisele vode - jedna osoba smršala 20 kilograma, pod lupom još ljudi

NAKON šest slučajeva u Zagrebu i najmanje po dva u Rijeci i Splitu, i u Varaždinu je zabeleženo trovanje zbog konzumacije bezalkoholnih pića. Istovremeno, Državni inspektorat je naredio da sve prodavnice povuku "koka-kole" u plastičnoj ambalaži, te mineralnu vodu Romerquelle dok istraga ne bude završena i dok se ne saznaju detalji koji su doveli do trovanja većeg broja ljudi. Zasad se zna da su u 16 uzetih bočica na analizu pronađene određene nepravilnosti i da će verovatno sve što se događa biti najveća prehrambena afera u Hrvatskoj.

БРОЈ ОТРОВАНИХ СВАКОДНЕВНО РАСТЕ: Наставља се ужас у Хрватској због киселе воде - једна особа смршала 20 килограма, под лупом још људи

Foto AP

Da je situacija zaista dramatična ukazuje podatak da su prvi slučajevi trovanja zabeleženi još u maju u Rijeci, ali o tome javnost nije bila informisana. Nakon tog prvog slučaja pojavili su se brojni komentari na društvenim mrežama, ali merodavni i dalje nisu ništa preduzeli. Ni nakon što je Stanko Laković u maju u jednom riječkom kafiću popio mineralnu vodu Romerquelle, koja se puni u Austriji, nakon čega mu je pozlilo. Teško je disao i počeo da povraća krv, a na računu koji je dobio uopšte nije pisalo da je naručio mineralnu vodu. Od posledica trovanja još se i danas leči, smršao je 20 kilograma i stalno ide na proširivanje jednjaka i usprkos svemu nije ga do sada pozivala policija niti iko od nadležnih za takve slučajeve.

Očigledno je bilo zataškavanja sve dok se panika nije proširila među građanima. I ministar zdravlja Vili Beroš nije u prvo vreme dao suvisle odgovore, već je samo preporučio da se pije voda, "jer ona je i najzdravija". Tek kada se počelo sumnjati na trovanje uključila se i policija, a iz trgovina su hitno ispražnjeni rafovi sa "koka-kolom". Sada se javljaju mnogi da su imali problema nakon konzumacije mineralne vode, ali nisu tražili lekarsku pomoć jer su ocenili da je "peckanje u grlu" zbog viroze.

- I dalje osećam pečenje u grlu i stezanje, imam crvene tačkice na jeziku i ždrelu, hrana mi je bljutava, nema ukus - svedoči jedna žena.

Hrvatski zavod za javno zdravlje preporučio je građanima da se odmah jave lekaru ako osete naglu bol i pečenje usne šupljine, dok su pacijenti koji su se do sada javili u bolnice većinom upućeni na kućnu negu.

U dva navrata se oglasila i "Koka-Kola", poručivši da interna istraga nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji, ali su ipak doneli odluku o povlačenju ograničenih serija "koka-kole" od 500 mililitara u plastičnoj ambalaži koje imaju rok trajanja do aprila sledeće godine. Sve građane koji su kupili te boce kompanija poziva da se jave njihovom Centru za potrošače.

U BiH nema ništa sumnjivo

ZA sada ne postoje nikakve službene informacije o eventualnim trovanjima ljudi, konkretno mineralnom vodom ili sokom u BiH, potvrđeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH. Zbog mera predostrožnosti Agencija je naredila inspekcijski nadzor u BiH u vezi s ovim slučajem. Bezalkoholno piće kojim se otrovalo više osoba u Hrvatskoj, prema podacima Inspektorata Srpske, ne nalazi se na tržištu u Republici Srpskoj. S. M.

Ostaje da se sazna odgovor zašto merodavne institucije nisu odmah reagovale i sprečile nove slučajeve trovanja. Radi li se o namernom zataškavanju ili samo o nemaru, i koji je razlog da se na početku izbijanja ove afere odgovornost prebacivala sa jedne institucije na drugu? Reagovao je i hrvatski predsednik Zoran Milanović koji tvrdi - "zaribali su, neko je zakazao čini se tamo u Austriji, nekroza probavnog trakta je ozbiljna" i najavio da će kompanija verovatno platiti odštetu.

Pred zaključenje ovog izdanja "Novosti", hrvatski inspektorat se oglasio sa rezultatima analize koji su pokazali da PH vrednosti ovog pića ne bi trebalo da izazivaju nagrizanje, pečenje i bol u usnoj šupljini, jednjaku i želucu i ne bi trebalo da dovedu do otežanog gutanja. Rezultati analize na aditive i pesticide su u skladu sa važećim propisima, a nivoi metala i metaloida ne pokazuju odstupanja u poređenju sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi.

Kompanija: Situacija se ne odnosi na Srbiju

U KOMPANIJI "Koka-Kola" Srbija za "Novosti" ističu da se situacija u Hrvatskoj ne odnosi i ne utiče na njihove proizvode koji se prodaju na tržištu Srbije.

- Upoznati smo sa nedavnim izveštajima u Hrvatskoj koji se tiču naših proizvoda i preduzete su odgovarajuće mere kako bi se zaštitila bezbednost potrošača - kažu za "Novosti" u toj kompaniji. - Lokalne vlasti u Hrvatskoj imaju punu podršku naših kolega na terenu u istrazi.

Kako je naš list već preneo, iz te kompanije u našoj zemlji, u utorak su rekli da se sporna gazirana voda Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara, koja je povezana sa trovanjem u Hrvatskoj, ne prodaje u Srbiji. E. B. T.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)