GEJ PAROVI NA SINODU: U Vatikanu generalna skupština episkopa rimokatoličke crkve

ŠOK za šokom stiže iz Vatikana, a papa Franja donosi hrabre odluke među kojima je i učešće i glasanje žena na Biskupskom sinodu.

ГЕЈ ПАРОВИ НА СИНОДУ: У Ватикану генерална скупштина епископа римокатоличке цркве

FOTO: AP/Tanjug

Da sve bude još atraktivnije, skup u Vatikanu koji je okupio i sveštenike i laike, među njima i mnogo žena, pun je moderne tehnike, kamera i tableta koji će omogućiti glasanje. Raspravljaće se o mnogim kontroverznim temama za crkvu, pre svega o oženjenim sveštenicima, gej parovima, učešću žena u crkvi, a prvi put glasaće laici koje je direktno izabrao papa. Među 70 onih koji nisu biskupi, čak je 54 žena, što je svakako istorijski događaj za crkvu.

Konzervativci su zgroženi, a stručnjaci za Vatikan tvrde da je to konačni obračun sadašnjeg pape sa starim kardinalima i biskupima koji žele da zakoče promene. Tabu teme su ušle na velika vrata u crkvu, a 16. Biskupski sinod na kom učestvuje 365 delegata "revolucionarna" je i za one koji godinama podržavaju papine reforme.

Sinod je zapravo skup na kom sveštenici raspravljaju o temama važnim za crkvu, ali nikome do sada nije palo na pamet da one budu tako eksplozivne. I pred Sinod papa je iznenadio kada je Vatikan objavio pismo upućeno jedanaestorici kardinala u kom dopušta mogućnost davanja blagoslova i gej osobama. Još pre tri godine Kongregacija za nauku vere, bivša inkvizicija, ogorčeno se suprotstavila blagoslovu za gej zajednicu, uz zaključak da "Bog ne može da blagoslovi greh".

Papa je reagovao i nedavno je na mesto pročelnika Dikasterija za nauku vere postavio "svog čoveka", argentinskog kardinala Viktora Manuela Fernandeza, a rezultat je bio dokument koji omogućuje razvedenim katolicima da im se pri ponovnom venčanju dopusti primanje pričesti.

Pritisci i otpori u Evropi

FRANjA tvrdi da se život menja, pa tako nastaju i novi izazovi koji su sada pred Sinodom. Pritisci za promene dolaze i iz nekih evropskih crkava, pogotovo iz Nemačke, Švajcarske i Belgije, gde se traži da odluke ubuduće donose i laici, ne samo sveštenici, a pre svega da se veći značaj da ženama. Ti crkveni krugovi traže da i gej osobe više ne treba da budu diskriminisane, ali su ti zahtevi naišli na ogorčenu kritiku poljske crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)