ZAHAROVA REAGOVALA NA DODIKOVU IZJAVU: Razmotrićemo zahtev o saradnji BiH sa BRIKS-om, ako stigne

Novosti online

02. 09. 2023. u 09:40

ZAHTEVI iz BiH o uspostavljanju saradnji sa BRIKS-om, ukoliko ih bude bilo, obavezno će biti uzeti u obzir, rekla je portparol Ministarstava spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА РЕАГОВАЛА НА ДОДИКОВУ ИЗЈАВУ: Размотрићемо захтев о сарадњи БиХ са БРИКС-ом, ако стигне

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

Zaharova je dodala da do sada nije bilo takvih zahteva, te da shodno tome nema nikakvih zvaničnih kontakata i pregovora o tome.

- Ako takvi zahtevi budu primljeni, oni će obavezno biti uzeti u obzir - rekla je Zaharova povodom najave predsednika Rpublike Srpske Milorada Dodika da će predstavnici institucija iz Srpske uputiti organima BiH predlog da se razmotri inicijativa o pristupanju BiH BRIKS-u.

Ona je istakla da aktivni i konstruktivni doprinos Republike Srpske formiranju viševektorske i uravnotežene spoljne politike BiH, koja odgovara interesima svih državotvornih naroda te zemlje i koja je u skladu sa ustavnim principima, Rusija smatra kao prirodni i neotuđivi element dejtonske arhitekture BiH, prenio je Sputnjik.

- Posebno je ovo važno u uslovima kada su u Sarajevu, pod pritiskom zapadnih sila, sve češći slučajevi kršenja temeljnog postulata da međuetnički konsenzus oko spoljnopolitičkih pitanja nema alternativu - rekla je Zaharova.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije da BiH treba da podnese zahtev za članstvo u BRIKS i najavio da će predstavnici institucija iz Srpske narednih dana poslati predlog da se razmotri takva inicijativa.

Dodik je naveo da EU ima alternativu, te da smatra da BiH, s obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvek novi i nejasni uslovi za prijem u EU, treba da podnese zahtev za članstvo u BRIKS.

- Verujem da bi bila primljena pre nego u EU - napisao je Dodik ranije na društvenoj mreži Iks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)