HILJADU PRAVOSLAVNIH GROBALJA OSKRNAVLJENO U FBiH: Ako ne mogu da sruše spomenik, onda polupaju sav mermer iznad zemlje

Novosti online

20. 08. 2023. u 19:00

PREDSEDNIK Odbora za zaštitu Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je da je u FBiH do sada oštećeno ili oskrnavljeno oko 1.000 pravoslavnih grobalja, a da ostanu nedirnuta samo malobrojna stara pravoslavna počivališta koja su udaljena i na izolovanim mestima.

ХИЉАДУ ПРАВОСЛАВНИХ ГРОБАЉА ОСКРНАВЉЕНО У ФБиХ: Ако не могу да сруше споменик, онда полупају сав мермер изнад земље

Foto: J. Stojković

- Ako ne mogu da sruše spomenik, onda polupaju sav mermer iznad zemlje. Samo u Kantonu Sarajevo, od oko 90 pravoslavnih grobalja, na više od 60 su polupane ploče. Uskoro ćemo imati tačne podatke o broju srpskih grobalja u FBiH - rekao je Radanović.

On je podsetio da su neka groblja porušena u potpunosti, kao groblje u Matijevićima kod Kladnja.

Radanović je naveo da je skrnavljenje grobalja u Hrvatskoj, takođe, svakodnevna pojava, samo što vesti o tome ne dolaze do medija.

- Imamo svakodnevne prijave rušenja i razbijanja spomenika na pravoslavnim grobljima u Gorskom Kotaru, Dalmaciji, Lici. To razumemo kao jasnu poruku da Srbi ne treba da dolaze ni na Zadušnice, smetamo im čak i jednom godišnje, što je poruka da i ne pomišljamo da se vraćamo na mesta odakle smo proterani - izjavio je Radanović za Politiku.

On je naglasio da vinovnici obično ne budu pronađeni niti sankcionisani.

Na pravoslavnom groblju u Sanskom Mostu koje je više puta bilo na meti vandala pre nekoliko dana srušena je nadgrobna ploča u obliku krsta.

U selu Mašići kod Nove Gradiške u Hrvatskoj u julu je srušeno 18 nadgrobnih spomenika, a prethodno su u toj opštini uništeni i spomenici na pravoslavnom groblju u Kovačevcu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)