HDZ STAO UZ ZLOČINCA KORDIĆA: Sramota u Evropskom parlamentu - odbili da osude zločinca

Sramno glasanje hrvatskih evroparlamentaraca iz vladajućeg HDZ-a, kada su bili protiv osude ratnog zločinca Darija Kordića koji se hvalio na snimku da bi "sve ponovio", izazvalo je niz reakcija u Hrvatskoj, ali ne i zvanične politike.

ХДЗ СТАО УЗ ЗЛОЧИНЦА КОРДИЋА: Срамота у Европском парламенту - одбили да осуде злочинца

Građani se plaše namera Plenkovića da ih "prevede" na evro / Foto AP

Nevladine institucije i udruženja reagovali su zbog licemernog odnosa prema ratnim zločinima, jer političari koji predstavljaju Hrvatsku u Evropskom parlamentu, s jedne strane se stalno zauzimaju za suđenja za ratne zločine, pogotovo za srpske građane, a odbijaju presude iz Haga, kada je reč o Hrvatima.

Nakon što je Kordić davao izjave koje su zgrozile hrvatsku javnost, rekavši da je "vredela svaka sekunda", usledila je inicijativa Kluba predstavnika Zelenih, socijalista i demokrata da amandmanom Parlament osudi te izjave.

- Zgroženi smo nedavnim tvrdnjama Darija Kordića koji nije pokazao nikakve znakove kajanja, te je rekao da bi opet isto postupio u vezi sa zločinom, između ostalih i etničkog čišćenja u dolini Lašve - navodi se.

Iako je amandman prihvaćen velikom većinom glasova evroparlamentaraca, njih 526, konzervativni hrvatski poslanici bili su među 43 koji su bili protiv. Željana Zovko iz HDZ-a rekla je da je glasala protiv amandmana, jer smatra da je loše napisan i da ispada da je Kordić jedini krivac za etničko čišćenje, što ne odgovara činjenicama. Poslanici levog bloka iz Hrvatske glasali su za osudu Kordića, dok se u BiH čuju predlozi za njegovo kazneno gonjenje.

Kordić je osuđen na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini i za pokolj koji su uradili Hrvati u Ahmićima, kada su pripadnici HVO 1993. godine ubili 116 civila, među kojima su bile 32 žene i 11 dece. Pošto je odslužio dve trećine kazne, Kordić je pušten pre devet godina, a od tada se povremeno pojavljuje u javnosti i brani sve što su njegovi ljudi učinili tokom rata u BiH.

Otkako se Kordić vratio iz zatvora u Hrvatskoj traje tiha inicijativa za njegovu amnestiju. Dobio je visoka hrvatska odlikovanja, sa obrazloženjem za "junački čin u ratu", te za doprinos razvoju hrvatske državotvorne ideje u uspostavi izgradnje države. Na sadašnje događaje koji su izazvali zgražavanje demokratske javnosti u Hrvatskoj se nije oglasio državni vrh.

- Koja je druga poruka osim "sve bismo ponovili", odnosno "nije nam žao" u odnosu kada je 72. Bojni Vojne policije Hrvatske vojske podignut spomenik pred ulazom u splitsku "Loru", gde su pripadnici te jedinice mučili i ubijali zarobljene srpske civile, s tim da je šačica neposrednih izvršitelja, ne i naredbodavaca, osuđena za ratne zločine - piše Viktor Ivančić u zagrebačkim "Novostima", tvrdeći da je Kordić, po svemu, "kolektivni junak i kolektivno simboličko blago".

Milanović vratio odlikovanja

Podseća Ivančić i na mnoge primere kada su u Hrvatskoj ratni zločinci prihvatani od aktuelne vlasti. Predsednik države Zoran Milanović vratio je odlikovanja Branimiru Glavašu, pod čijom su komandom ubijani i mučeni srpski civili u Osijeku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave