BOŽINOVIĆ: Policija u Sisku reagovala brzo, Hrvatska je sigurna zemlja

Tanjug

03. 07. 2023. u 00:07

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas da je hrvatska policija na pucnjavu u Sisku reagovala vrlo brzom, efikasnom i hrabrom akcijom, ističući da je Hrvatska sigurna zemlja, a da policija radi svoj posao.

БОЖИНОВИЋ: Полиција у Сиску реаговала брзо, Хрватска је сигурна земља

Foto Tanjug/AP

Napadač je uhvaćen i slede kriminalistička istraživanja i podizanje optužnice, rekao je Božinović za Novu TV.

Božinović je naveo da se u poslednjih pet godina u Hrvatskoj u proseku godišnje dogodi 10 ubistava manje nego prethodnih godina, kao i da se taj trend nastavlja.

Ministar je rekao da je prošle godine u Hrvatskoj bilo 17 ubistava, a ove godine 13.

Božinović je ocenio da je prema svim statistikama Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja u Evropi, navodeći da hrvatska policija ima više od 70 odsto rešenih krivičnih dela već nekoliko godina što, kako je rekao, nema nijedna druga policija.

On je, međutim, izrazio zabrinutost zbog toga što godišnje oko 90 do 96 odsto presuda za oko 400 krivičnih prijava koje policija pokrene zbog ilegalnog nošenja oružja poznatim počiniocima, završava uslovnom osudom.

Ministar je rekao da je pre mesec dana poslao pismo predsedniku Vrhovnog suda u kojem je ukazao na tu činjenicu jer se na taj način ne ostvaruje prevencija.

MUP Hrvatske 17 godina sprovodi akciju "Zbogom oružje", u kojoj je policiji predato više od 350.000 komada oružja, više od šest miliona komada municije i više od šest tona eksploziva.

Akcija se nastavlja pa je ove godine predato više od 2.200 komada oružja, više od 45.000 komada municije i oko 40 kilograma eksploziva, naveo je Božinović.

Pucnjava u sisačkoj ulici Capraške poljane dogodila se sinoć oko 20.10 sati, poginula je 45-godišnja žena, a ukupno je povređeno osam osoba, među kojima i jedan vatrogasac i jedno dete.

Brzom intervencijom policije je pronađen i uhapšen 58-godišnji napadač, rečeno je ranije danas na vanrednoj konferenciji za novinare sisačko-moslavačke Policijske uprave.

Napadač je zapalio i dva stambena objekta koji su potpuno izgoreli, kao i jedan automobil, a treći stambeni objekat i drugi automobil su delimično izgoreli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!