ČUDO DA NEMA VIŠE MRTVIH: Kada su došli na hrvatsko ostrvo, nisu ni slutili šta ih čeka - tada je nastala i poslednja zajednička slika

Novosti online

29. 05. 2023. u 13:22

ZORAN Bauk i Jerko Marasović, vlasnik i kapetan jedrenjaka "Atlantia" na kome se pre četiri godine ugljen-monoksidom otrovala grupa italijanskih turista, osuđeni su na po dve godine zatvora.

ЧУДО ДА НЕМА ВИШЕ МРТВИХ: Када су дошли на хрватско острво, нису ни слутили шта их чека - тада је настала и последња заједничка слика

Foto: printscreen corrieredisciacca.it

Na brodu koji se kobne noći nalazio kod Hvara jedna osoba je nastradala, a pet se otrovalo, od toga dvoje dece teško.

Za biznismena Euđenija Vincija (57) nije bilo spasa, našli su ga mrtvog na podu kupatila, dvoje dece su oživljavali na brodu pre nego što su prebačena sa Hvara u splitsku bolnicu gde je kasnije završilo i troje odraslih. Među njima se nalazio i bivši italijanski senator Bruno Mankuso.

Optuženi su se branili da im električar, angažovan oko nabavke generatora, nije skrenuo pažnju na opasnost od ispuštanja gasova u zatvorenom prostoru. Sudija Mile Rebić, međutim, ipak je verovao električaru koji je na suđenju tvrdio da ih je upozorio da generator mora obavezno da bude na palubi, a nikako u postrojenju.

Tužilašto je optužene teretilo da su počinili teško krivično delo protiv opšte bezbednosti ugradivši benzinski agregat u postrojenje iako su znali da ispušta otrovne gasove, uključujući i ugljen-monoksid, koji se nekontrolisano širi i u kratkom vremenu uzrokuje smrt. Osuđeni su ipak za lakše krivično delo, odnosno svesni nehat jer su "lakomisleno smatrali" da neće doći do težih posledica.

ČUDO DA NIJE BILO VIŠE MRTVIH

Tragedija koja se dogodila 13. avgusta 2019. godine izaziva jezu i danas.

Mediji su ranije objavili poslednju sliku nasmejanih italijanskih turista koja je nastala pre večere na hvarskoj rivi.

- Bili smo tako srećni što smo došli u Hrvatsku. Planirali smo da plovimo osam dana. To putovanje smo svi zajedno organizovali i osmislili. Obišli smo ostrva i Dubrovnik - pričao je posle tragedije jedan od preživelih sa broda Bruno Mankuso.

A šta se desilo sa putnicima-turistima na ovom brodu?

- Stvarno smo uživali na Hvaru. To je bio drugi dan našeg godišnjeg odmora. Veče smo proveli u restoranu gde je nas četvoro večeralo dok deca nisu ni okusila hranu. Trovanje hranom smo zato u startu odbacili jer su upravo deca najteže stradala - izjavio je Mankuso.

Foto: printscreen corrieredisciacca.it

Italijanski turisti vratili su se na brod čim je otkucala ponoć. Već dva sata posle toga gas kao tihi ubica u njihovim kabinama počeo je da deluje.

- Odjednom nam je svima postalo loše. Odvukao sam se do kupatila i počeo da povraćam. Pozlilo je i mojoj supruzi, međutim, bilo nam je malo bolje i zaspali smo kao omamljeni. Na tom jedrenjaku izgubio sam, mogu reći, mog brata. Po struci sam lekar nefrolog i pokušavao sam da mu pomognem, ali uzalud. Srce mi puca od tuge. Kad sam se probudio i ustao malaksao zatekao sam Euđenija s povredama glave i grudnog koša koje je zadobio pri padu u tuš-kabini - pričao je Mankuso.

Zastupnik oštećenih porodica zatražio je i odštetu od 690.000 evra, a sudija Rebić uputio ga je u parnicu.

Goran Bauk, otac vlasnika broda, rekao je na prethodnom ročištu da nameravaju da jedrenjak prodaju za 320.000 evra i da su spremni da obeštete porodice.

DEČAK SE JOŠ OPORAVLjA

Italijanski političar Bruno Mankuso navodi da je presuda nepravedna.

- Kazna koju su dobili vlasnik i kapetan broda čini nam se nepravedna i zaista zanemarljiva za takvu tragediju. Jedan čovek je preminuo, a mnogi drugi pretrpeli su fizičke i psihičke posledice zbog njihovog neodgovornog ponašanja - rekao je Mankuso posle presude.

Najteže posledice ima dvoje dece. Devojčica, koja je tada imala 11 godina, potpuno se oporavila, a dečak, koji je tada imao 5 godina, ima i dalje zdravstvenih problema.

- Dečak je dobro, ali još lagano šepa - rekao je kratko Mankuso o dečaku koji se dugo nakon otpuštanja iz splitske bolnice lečio u Rimu.

Dečak je imao probleme sa govorom, odnosno motorikom i hodanjem.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!