RADEV JOJ DAO MANDAT: Članica GERB-a Marija Gabrijel mandatarka za sastav nove vlade

Novosti onlajn

15. 05. 2023. u 18:31

EVROPSKA komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu, Marija Gabrijel, članica bugarske stranke desnog centra GERB, dobila je danas mandat za formiranje nove bugarske vlade nakon prošlomesečnih izbora.

РАДЕВ ЈОЈ ДАО МАНДАТ: Чланица ГЕРБ-а Марија Габријел мандатарка за састав нове владе

Foto: Piksabej

Predsednik Bugarske Rumen Radev sastao se danas sa Gabrijel da bi joj dao mandat za formiranje vlade u roku od sedam dana, preneo je Rojters.

Na izborima 2. aprila u Bugarskoj, GERB je pobedio osvojivši 69 mesta u parlamentu od ukupno 240 mesta i može da formira vladu ukoliko pronađe koalicione partnere.

Prozapadni reformistički blok na čelu sa Nastavljamo promene (PP) osvojio je 64 mesta.

Gabrijel je rekla u nedelju da će predložiti vladu sa jednogodišnjim mandatom. Posle poslednjih izbora u oktobru 2022. godine, stranka GERB je takođe prednjačila, ali nije uspela da formira koaliciju. Politički zastoj u protekle dve godine prisilio je Bugarsku da odloži svoj ciljni datum za uvođenje evra, i to tek treba da bude odobreno nacrtom budžeta za ovu godinu.

Analitičari i građani strahuju da bi ishod aprilskih izbora mogao da dovede do održavanja još jednih izbora kasnije ove godine, prenela je britanska agencija.

BONUS VIDEO: 

TRENUTAK PADA HELIKOPTERA: U regionu Brijanska srušile se četiri letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!