U FBiH SVE PO STAROM: Na pravoslavnom groblju u opštini Kladanj srušeno osam spomenika

Novosti online

08. 05. 2023. u 15:17

NA pravoslavnom seoskom groblju u mestu Kovačići, u opštini Kladanj, srušeno je osam spomenika, potvrdio je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

У ФБиХ СВЕ ПО СТАРОМ: На православном гробљу у општини Кладањ срушено осам споменика

SRNA

Pozivajući se na informacije Srba koji su izbegli sa područja opštine Kladanj, Radanović je rekao da se incident dogodio pre nekoliko dana i da su srušeni spomenici porodica Miletić, Aleksić i Savić.

Prema njegovim rečima, u svim nekadašnjim srpskim selima izvršeno je masovno uništavanje spomenika, dok je paroh Darko Kujundžić, koji pokriva ovu opštinu, potvrdio da je srušeno više od 60 odsto spomenika.

- U mestu Vitanj Bošnjaci razvaljuju ogradu oko crkve, napasaju stoku. U selu Olovci Srbi se jednom godišnje okupljaju i postave krst na ulazu u groblje, ali on uvek bude isečen ili slomljen - rekao je Radanović.

SRNA

On je podsetio da je u centru Kladnja do 1941. godine postojala velika pravoslavna crkva koja je srušena i nikada nije obnovljena, a zemljište je uzurpirano, a sada je na tom mestu planirana izgradnja pijace.

- Opštinske vlasti ne planiraju da vrate zemljište Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a jedan od ranijih načelnika je rekao - "da smo hteli crkvu ne bismo je rušili 1941. godine" - naveo je Radanović.

U mestima gde su živeli Srbi postojali su i spomenici žrtvama Drugog svetskog rata, ali su i oni srušeni.

- Evidentno je da su svi ovi incidenti deo sinhronizovane aktivnosti grupe ljudi protiv svega što je bilo srpsko - konstatovao je Radanović.

Radanović je naveo da su u Kovačićima do 1991. godine živela 83 srpska stanovnika, a na području opštine Kladanj 3.299 Srba koji su većinski narod u 15 naselja. 

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)