LIPICANERI STIGLI NA LISTU UNESKA: Tradicija uzgajanja konja simbol u čak osam evropskih zemalja

Tanjug

01. 12. 2022. u 14:35

MEĐUNARODNI komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa upisao je danas na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u Sloveniji i još sedam zemalja.

ЛИПИЦАНЕРИ СТИГЛИ НА ЛИСТУ УНЕСКА: Традиција узгајања коња симбол у чак осам европских земаља

Foto: Ninko Đurić

Na sednici Komiteta koja je održana u glavnom gradu Maroka, Rabatu, doneta je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji. 

Slovenija je nominaciju uzgajanja lipicanera prijavila u ime osam zemalja koje održavaju ovu tradiciju, a pored Slovenije to su i Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija i Slovačka. 

Slovenačko ministarstvo kulture, koje je koordiniralo nominaciju za upis na listu, saopštilo je da je konj lipicaner vekovima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja, ali da i danas predstavlja mnoge zajednice. 

Ministarstvo je navelo širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i veština, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi sa uzgojem lipicanera.

Ministarstvo je navelo da su u ovom poduhvatu zajedno učestvovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)