LIPICANERI STIGLI NA LISTU UNESKA: Tradicija uzgajanja konja simbol u čak osam evropskih zemalja

Tanjug

01. 12. 2022. u 14:35

MEĐUNARODNI komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa upisao je danas na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u Sloveniji i još sedam zemalja.

ЛИПИЦАНЕРИ СТИГЛИ НА ЛИСТУ УНЕСКА: Традиција узгајања коња симбол у чак осам европских земаља

Foto: Ninko Đurić

Na sednici Komiteta koja je održana u glavnom gradu Maroka, Rabatu, doneta je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji. 

Slovenija je nominaciju uzgajanja lipicanera prijavila u ime osam zemalja koje održavaju ovu tradiciju, a pored Slovenije to su i Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija i Slovačka. 

Slovenačko ministarstvo kulture, koje je koordiniralo nominaciju za upis na listu, saopštilo je da je konj lipicaner vekovima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja, ali da i danas predstavlja mnoge zajednice. 

Ministarstvo je navelo širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i veština, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi sa uzgojem lipicanera.

Ministarstvo je navelo da su u ovom poduhvatu zajedno učestvovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (3)

USLEDIĆE ODMAZDA, KIJEV ĆE IZGORETI: Nema pregovora