NATO SE OGLASIO O BiH: Postignut dogovor ministara spoljnih poslova Severnoatlantske alijanse

Tanjug

30. 11. 2022. u 23:01

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da su se ministri spoljnih poslova Severnoatlantske alijanse dogovorili da pojačaju podršku Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji kao važnim partnerima koji se suočavaju sa, kako je rekao, "ruskim pritiskom".

НАТО СЕ ОГЛАСИО О БиХ: Постигнут договор министара спољних послова Северноатлантске алијансе

Foto: Shutterstock

Stoltenberg je novinarima rekao da "lekcija naučena" iz sukoba u Ukrajini pokazuje da je važno na vreme podržati te tri partnerske zemlje.

- Saveznici su se saglasili da pojačaju podrku tim zemljama, uključujući igradnju bezbednosnih kapaciteta, reforme i obuku za poboljšanje bezbednosnih i odbrambenih institucija - rekao je Stoltenberg na konferenciji NATO ministara u Bukureštu.

Prema njegovim rečima, BiH je važna za stabilnost Zapadnog Balkana.

Stoltenberg je podsetio da je NATO pomogao da se zaustavi krvavi rat, da je prisutan i dalje u BiH, i da Alijansa želi dalje da radi sa tom zemljom.

Generalni sekretar je rekao da je, u cilju jačanja otpora protiv "ruskog uticaja", ključno da se formira vlada posle održanih izbora.

Ministri spoljnih poslova NATO razmatrali su na samitu u Bukureštu situaciju u Ukrajini i najavili da će podržavati Kijev koliko god bude bilo potrebno; stratešku zavisnost od Kine; kao i pružanje pomoći partnerima koji su "pod pritiskom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024