HRVATI OPET IZIGRANI U BOSNI: Plenković besan zbog Komšića - Ponovo je došlo do preglasavanja

Tanjug

03. 10. 2022. u 19:37

PREMIJER Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas, komentarišući izbore u BiH, da je ponovo došlo do preglasavanja, jer su pripadnici bošnjačkog naroda još jednom glasali za Željka Komšića' na izborima za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

ХРВАТИ ОПЕТ ИЗИГРАНИ У БОСНИ: Пленковић бесан због Комшића -  Поново је дошло до прегласавања

Foto Tanjug

- Smatramo da je to loše, da je to jako nezdravo za dobre odnose između konstitutivnih naroda i za međusobno poverenje. Ponovo je došlo do preglasavanja gde su iskoristili priliku građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biracko pravo i glasali za Komšića. Smatramo da je to loše - kazao je Plenković posle sednice šireg predsedništva Hrvatske demokratske zajednice.

On je istakao da je to ''jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda", preneo je HRT.

- To se dogodilo četvrti put od 2006. godine, što znači da u periodu od 20 godina 16 godina imamo hrvatskog člana predsedništva koga nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg nacina da opišem koliko je to loše i nepravedno - rekao je hrvatski premijer.

On je ocenio da je dobro to što su HDZ i ostale hrvatske stranke ostvarile odlične rezultate, ali i ono što je u uradio Kristijan Šmit.

- On je tako omogućio da ne dođe do preglasavanja legitimnih predstavnika Hrvata u Domu naroda Federacije i u BiH. To je važna poruka - ocenio je Plenković.

Kandidat Demokratskog fronta za hrvatskog člana Predsedništva BiH Željko Komšić, prema poslednjim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, osvojio je na jučerašnjim izborima 194.605 ili 54,21 odsto glasova, nakon obrađenih 3.003 ili 90,51 odsto biračkih mesta.

Njegov protivkandidat iz HDZ-a BiH Borjana Krišto, prema ovim podacima, osvojila je 164.395, odnosno 45,79 odsto glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (5)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja