TEŠKE REČI KOVAČEVSKOM U SOBRANJU: Trunućeš u zatvoru

Novosti online

14. 07. 2022. u 22:30

POSLANIK Dragan Kovački iz VMRO-DPMNE uputio je danas u Sobranju teške reči premijeru Dimitru Kovačevskom.

ТЕШКЕ РЕЧИ КОВАЧЕВСКОМ У СОБРАЊУ: Трунућеш у затвору

Foto: Printskrin

- Trunućeš u zatvoru! Možete da se smejete do sutra ujutru - rekao je Kovački i dodao da će vlast ostati upamćena kao izdajnička.

Zatim je pokušao da upali francuski predlog upaljačem. Nekoliko puta je pokušavao da aktivira upaljač, ali nije uspeo, pa je predlog pocepao rukama.

U Severnoj Makedoniji danima traju protesti opozicije protiv francuskog predloga za rešavanje problema između Skoplja i Sofije i otvaranja pregovora Severne Makedonije sa EU. 

Francuski predlog za rešavanje problema između Skoplja i Sofije rezultat je diplomatske inicijative, koju je krajem prošle godine pokrenuo predsednik Emanuel Makron, želeći da se makedonske evrointegracije pokrenu sa mrtve tačke pre kraja francuskog predsedavanja EU.

Nekoliko meseci kasnije, Skoplje i Sofija su dobili nacrt sporazuma, prema kojem bi dve strane pristale na dogovor nakon čega bi bila održana prva međuvladina konferencija EU i Severne Makedonije. Naredna pak bila bi zakazana tek pošto bi bugarska manjina bila upisana u makedonski ustav.

Ostala pitanja, prema tom planu, bila bi rešavana tokom pregovora EU i Severne Makedonije. Ovaj sporazum, prvo, predstavljao je okidač složenije političke krize u Bugarskoj, koja je, na koncu, rezultirala padom vlade Kirila Petkova.

U Severnoj Makedoniji, predsednik Stevo Pendarovski i vlada Dimitra Kovačevskog načelno su podržali francuski dokument, posle čega su usledile oštre reakcije opozicije i serija protesta.

I u Bugarskoj i u Severnoj Makedoniji, opozicija je vladu optužila za izdaju nacionalnih interesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!