U HRVATSKOJ CENE RASTU IZ SATA U SAT: Kupujte pre podne, po podne je skuplje

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

09. 06. 2022. u 22:59

U HRVATSKOJ cene više ne rastu mesečno ili nedeljno, nego bukalno iz časa u čas. U velikim marketima menjaju se i dva puta dnevno, a malo ko uopšte može da ih prati.

У ХРВАТСКОЈ ЦЕНЕ РАСТУ ИЗ САТА У САТ: Купујте пре подне, по подне је скупље

Foto EPA

Benzin je prešao dva evra po litru, a trend poskupljenja će se nastaviti, pa neki predviđaju da nije nemoguće da uskoro cena supera, ili dizela bude tri, pa i više evra.

Rast cena najavila su i preduzeća koja greju stanove, a samo je pitanje dana kada će ponovo poskupeti struja i gas. Uskoro slede i više cene za registraciju automobila i mobilne usluge. Poskupljenja najavljuju i turistički radnici, koji su cene za hotele kalkulisali na pretpostavci da će inflacija ove godine biti dva do tri odsto.

Problem je što će te, više cene, plaćati isključivo individualni gosti koji dolaze u svom aranžmanu, jer su agencije sklopile ugovore i skoka cena tu ne može da bude. Kako je Hrvatska sve skuplja turistička destinacija, gde noćenje na Jadranu u sezoni u hotelima košta najmanje 200 evra, pitanje je i ko će moći da podnese još više cene, pogotovo što su poskupljenja najavili i restorani.

Kako do više para, razmišlja i zdravstveni sistem koji beleži enormne gubitke, pa se predlažu obavezni sistematski i besplatni pregledi za sve građane, a oni koji se ne odazovu plaćali bi skuplje zdravstvene usluge. I cene građevinskog materijala znatno su otišle, pa se postavlja pitanje da li će obnova Banije od posledica zemljotresa, uopšte početi. Ono malo kuća koje su obnovljene, očito zbog štednje na građevinskom materijalu, urađeno je loše i prokišnjavaju.

Za udar cena "kriv" je i grad koji je u severnoj Hrvatskoj uništio poljoprivredne površine, što se odmah odrazilo na voće i povrće. Mnogi ove godine neće moći da pripreme i zimnicu, jer se na jesen očekuju nova poskupljenja, iako i sada za kilogram trešanja treba izdvojiti šest do sedam evra. To što je hrvatska vlada smanjila PDV na hranu, građani ne samo da nisu osetili, već su cene mnogo više nego što su najavila najpesimističnija predviđanja.

Vlada i dalje strah da će prelazak na evro dodatno osiromašiti ljude, jer će mnogi trgovci, uprkos upozorenjima, iskoristiti da "zaokruže" cene. Kontrole neće biti, jer nema dovoljno ljudi da ih sprovode, pa se pozivaju i građani da prijave one koji koriste prelazak sa kune na evropsku monetu.

Austrija

CENE namirnica u Austriji drastično su skočile proteklih meseci, a posebno je uočljiv skok cena jeftinije robe. Kako pokazuje istraživanje Radničke komore, povoljnije suncokretovo ulje je, u poređenju sa prošlom godinom, poskupelo za čak 125 odsto, a pene-testenina za 79 procenata. Tako je litar povoljnijeg suncokretovog ulja u junu prošle godine koštao 1,19 evra, a sada je 2,68 evra. Domaćinstva sa nižim primanjima sada u proseku troše 16,6 odsto kućnog budžeta na hranu.

* * * * * * * *

U Francuskoj za pun rezervoar 100 evra, sve manje vozača, a sve više biciklista

TEK što je uveden, šesti paket sankcija protiv Rusije, koji sadrži i značajno smanjenje uvoza nafte, ekspresno se odrazio na situaciju na benzinskim pumpama u Francuskoj.

Vlasti su nedavno uvele pomoć od 15 do 18 centi po svakom kupljenom litru benzina, da bi se cena spustila ispod dva evra. Cene su se održavale na ovoj ivici do uvođenja šestog paketa, a sada su, i pored dotacije, ponovo skočile, ponekad i iznad 2,3 evra.
Punjenje rezervoara sada košta i do 100 evra, što mnoge potrošače dovodi i vrlo tešku situaciju. Građani sve više koriste bicikle i gradski prevoz. Problem je, međutim, s onima koji to ne mogu da učine, kao što su stanovnici ruralnih krajeva, ili pripadnici službi koje zavise od automobila, kao što su patronažne sestre. Država razmatra mogućnost da od septembra pruži dodatnu pomoć najugroženijim slojevima za nabavku goriva. Poskupljenja se tek najavljuju.
Dodatni problem za plaćanje preskupih energenata leži u činjenici da domaćinstva imaju sve manje novca, zbog pojačane inflacije, koja trenutno iznosi više od pet odsto na godišnjem nivou. Uz benzin, poskupljuju i brašno, ulje, paste za zube, piletina... Kao primer u obrnutom smeru, ističu se zaleđeni hamburgeri, čija cena ide naniže, a da statističari ne umeju da objasne zbog čega.  G. ČVOROVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BOGME GA JE ZATRESLO... POPUT EKSPLOZIJE: Podrhtavanje tla uznemirilo komšiluk