ČLANOVI MOĆNOG KOLUMBIJSKOG KLANA PALI U HRVATSKOJ: Na njegovom čelu bio čovek koga su smatrali drugim Eskobarom

Novosti online

08. 06. 2022. u 21:54

NAKON što je u utorak objavljena vest o rekordnoj zapleni kokaina od strane italijanske policije i razbijanju dela mreže zloglasnog kolumbijskog Zalivskog klana, zagrebačka policija je u sredu saopštila da su u Hrvatskoj uhapšena dvojica hrvatskih državljana starosti 37 i 33 godine na osnovu Evropskog naloga za hapšenje (EUN) .

ЧЛАНОВИ МОЋНОГ КОЛУМБИЈСКОГ КЛАНА ПАЛИ У ХРВАТСКОЈ: На његовом челу био човек кога су сматрали другим Ескобаром

Foto AP

Nezvanično se saznaje da je reč o Milanu M. (37) i Radivoju Saši V. (33), koji su osumnjičeni da su kamionima prevozili kokain za narko-kartel.

Nakon hapšenja, istražitelji su po naredbi nadležnog suda izvršili pretres prostorija i vozila koje koriste osumnjičeni, a ličko-senjski policajci pretresli su prostorije na području Karlobaga koje koristi 33-godišnjak.

Prilikom pretresa pronašli su više mobilnih telefona, laptop, digitalnu vagu i oduzeli 33-godišnji automobil Škoda zagrebačkih registarskih oznaka. Nakon završenog kriminalističkog istraživanja, njih dvojica su predati pritvorskom nadzorniku, nakon čega će biti saslušani u nadležnom državnom tužilaštvu radi izvršenja evropskog naloga za hapšenje. U sličnim slučajevima državno pravobranilaštvo najčešće traži od nadležnog suda da odredi tzv. ekstradicioni istražni pritvor koji može trajati do izručenja državi članici molilji.

Podsetimo, italijanska policija saopštila je da je zaplenila 4,3 tone kokaina, čija se ulična vrednost procenjuje na 240 miliona evra. To je jedna od najvećih zaplena u Evropi, kojoj je prethodila međunarodna istraga u kojoj su raspisani nalozi za hapšenje 38 osoba u šest zemalja - Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Holandiji i Kolumbiji.

Istraga je trajala više od godinu dana, a oduzeto je čak 1,85 miliona evra u gotovini. Razbijanje Zalivskog klana počelo je u oktobru prošle godine hapšenjem vođe grupe Darije Antonije Usuge „Otonijel”. Upoređivali su ga sa ozloglašenim kraljem droge Pablom Eskobarom, a SAD su za njegovu glavu nudile pet miliona dolara. Posle sedam godina skrivanja, locirali su ga u prašumi blizu granice sa Panamom. U akciji hapšenja učestvovalo je 500 vojnika i 22 helikoptera.

Zanimljiv detalj doveo je istražitelje do Otoniela. Naime, kako Otoniel ima problema sa leđima i zaglavljenim pršljenovima, svaka seoska koliba u kojoj se sakrio morala je da ima ortopedski dušek. Trag su pratili policajci, a pored njega je i nakon hapšenja pronađen ortopedski dušek.

On je početkom maja ove godine izručen SAD. Tamo će se, osim za šverc kokaina, suočiti sa optužbama za ubistvo policajaca, seksualno zlostavljanje dece i vrbovanje maloletnika za članove zloglasnog kartela.

Procenjuje se da je Zalivski klan odgovoran za šverc između 180 i 200 tona kokaina godišnje i da ima oko 1.800 regrutovanih članova, uglavnom iz krajnje desničarskih paravojnih grupa.

Italijanski istražitelji, koji su zadali težak udarac Zalivskom klanu, kažu da su otkrili gustu mrežu veza između južnoameričkih proizvođača kokaina i evropskih kupaca povezanih sa italijanskim kriminalnim organizacijama koje deluju širom Italije, uključujući Kalabriju, odakle je „Ndrangeta“.

Policija je pratila 19 uzastopnih isporuka droge od maja prošle godine, što im je omogućilo da identifikuju „važne posrednike“ u globalnom sistemu trgovine drogom i „značajan broj“ nosača.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO - DOJAVA O BOMBI U TRŽNOM CENTRU U RAKOVICI: Evakuacija u toku, policija na terenu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!