ROBERT GOLOB UMESTO JANEZA JANŠE: Budući slovenački premijer poručio - već od sutra počinjemo da radimo

J. KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

24. 04. 2022. u 22:58

NAKON što su prebrojani gotovo svi glasovi sa današnjih izbora u Sloveniji, stranka ”Pokret sloboda” ubedljivo je pobedila sa 33 odsto glasova birača, a Janšin SDS dobio podršku 24 odsto birača.

РОБЕРТ ГОЛОБ УМЕСТО ЈАНЕЗА ЈАНШЕ: Будући словеначки премијер поручио - већ од сутра почињемо да радимо

Foto: EPA

U parlamentu bi stranka Roberta Goloba mogla da ima 40 poslaničkih mesta, dok bi Janšin SDS imao 29 poslaničkih mesta. Kako su dobro prošle i druge stranke levice, poput Socijalnih demokrata koje vodi Tanja Fajon, Golob je gotovo sigurno novi slovenački premijer koji će zameniti Janeza Janšu.

Stranka novog slovenakog političara Roberta Goloba, dugogodišnjeg direktora u državnom preduzeću za distribuciju električne energije, uverljivo je pobedila u Ljubljani, ali i u većini velikih mesta u Deželi. Očito su građani Slovenije željni promena, a mnogobrojne afere, među kojima i medijske, jako su naškodile Janši. Slovenci mu zameraju i dobre odnose sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a analitičari procenjuju da će od sada Orban unutar Evropske unije ”ostati sam”.

U izbornom štabu Roberta Goloba večeras je jako živo, slavi se pobeda, a mnogi se i kod pobednika čude da je razlika sa Janšinim SDS-om toliko velika. Poraženi iz Janšine stranke su uputili čestitke ”Pokretu sloboda” i poručili da su u kampanji protiv sebe imali gotovo sve slovenačke medije.

- Od sutra ujutro počinjemo da radimo, da ne razočaramo one koji su nam danas dali glas - kaže pobednik izbora Golob.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!