DVE OPTUŽNICE ZA SRPSKE ŽRTVE: Objavljena porazna statistika delovanja Tužilaštva Bosne i Hercegovine u 2021. godini

O. M.

05. 01. 2022. u 09:24

TUŽILAŠTVO Bosne i Hercegovine je tokom 2021. godine podiglo 21 optužnicu za ratne zločine na području BiH, od čega se samo dve optužnice odnose na zločine počinjene nad Srbima.

ДВЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗА СРПСКЕ ЖРТВЕ: Објављена поразна статистика деловања Тужилаштва Босне и Херцеговине у 2021. години

Foto: S. Mišljenović

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, optužnice su podignute protiv ukupno 56 osoba, ne navodeći nacionalnu strukturu optuženih.

- Optužnicama su obuhvaćeni zločini koji su počinjeni širom BiH, nad žrtvama koje su pripadnici sva tri konstitutivna naroda u BiH. Detaljniji prikaz o strukturi optužnica biće objavljen u našem godišnjem izveštaju - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Prema saznanjima "Novosti" od 56 optuženih, čak 49 su Srbi, a ostalih sedam optuženih su Bošnjaci. Oni se terete za zločine nad srpskim zarobljenicima u Teočaku, te zločine u Hrasnici.

U Tužilaštvu BiH navode da su tokom godine podigli optuženice u 172 predmeta protiv 334 osobe.

Broj ukupno optuženih osoba u 2021. godini veći je za 17,6 odsto, odnosno za 50 osoba više nego 2020. godine - navodi se u saopštenju.

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske, kaže da sam broj optužnica ukazuje da u Tužilaštvu BiH postoji jedna struktura, pre svega Bošnjačka, ali i manjina Srba koji su lojalni Federaciji BiH i bave se samo optuživanjem Srba.

- U Atlasu zločina nad Srbima, čiju smo publikaciju najavili, samo u prvom tomu koji se bavi 1992. godinom navedeno je preko 60 mesta na kojima su počinjeni zločini. U to ne ulaze logori i zatočenja, već ubistva, kršenje međunarodnih konvencija - kaže Kojić.

Prema njegovim rečima jasno je da u procesuiranju ratnih zločina u BiH postoje dvostruki aršini.

- To jasno i nedvosmisleno ukazuje da ne postoji namera da se zadovolji pravda i uspostavi jednakost građana pred zakonom. "Inckovim zakonom" pokušava se zabraniti dokazivanje istine i nametnuti posmatranje istorije kroz presude Haškog tribunala i Suda BiH, kako bi se Srbima nametnula kolektivna odgovornost - kaže Kojić.

Dodaje, da zbog toga Centar ulaže maksimalne napore da se istina o ratu prikaže dokumentovanim dokazima i da se ne dozvoli iskrivljavanje istorijskih činjenica.

ŽRTVE BEZ PRAVDE

Simo Tuševljak, glavni inspektor MUP Republike Srpske za istrage krivičnih dela ratnih zločina, kaže da u Tužilaštvu BiH postoji ogroman broj predmeta koji se odnose na zločine nad Srbima.

- Ti predmeti se nalaze u Tužilaštvu BiH i još nisu procesuirani. Mnogi neće ni odgovarati za zločine počinjene nad Srbima, jer više nisu među živima. Nažalost, samim tim, veliki broj žrtava nikada neće dobiti pravdu - istakao je Tuševljak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!