NOVA POMOĆ GRAĐANIMA: Slovenački parlament usvojio novi paket za ublažavanje kovid-krize

Tanjug

28. 12. 2021. u 00:14

SLOVENAČKI parlament usvojio je danas, nakon višečasovne rasprave, zakonski paket za ublažavanje posledica krize izazvane pandemijom korona virusa, čija se finansijska težina procenjuje na 240 miliona evra.

НОВА ПОМОЋ ГРАЂАНИМА: Словеначки парламент усвојио нови пакет за ублажавање ковид-кризе

Foto: Free Images Pixabay

To je 10. paket pomoći od izbijanja epidemije kovida 19. Među predviđenim stimulacijama su jednokratni dodatak za penzionere i starije, dodaci na plate zaposlenih u zdravstvu, jednokratne naknade za novorođenčad, kao i nagrade za pripadnike civilne zaštite i studente-dobrovoljce koji su učestvovali u merama za suzbijanje epidemije, prenosi Hina.

Interventni zakonski paket uključuje i više mera za pomoć privredi preko Preduzetničkog fonda, delimičnu nadoknadu troškova za kupovinu testova za samotestiranje zaposlenih u firmama, a njime se produžava i vreme važenja već izdatih besplatnih turističkih i ugostiteljskih bonova koji će moći da se koriste do sredine 2022. godine.

Za takav zakonski paket koji je predložila Vlada glasalo je 46 poslanika, uglavnom iz vladajuće koalicije, dok je protiv bilo njih 42.

Opozicija je u raspravi tvrdila da su mere neuravnotežene i da je reč o jednoj vrsti nesistematskog finansijskog bonusa pojedinim grupama, kako bi se pridobili birači pred parlamentarne izbore predviđene za kraj aprila iduće godine.

Protiv vladinih mera i obaveznih kovid potvrda za vreme rasprave o zakonskom paketu pred zgradom parlamenta protestovalo je nekoliko stotina ljudi, navodi Hina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)