DRMA SE BiH: SDA poziva Šmita da poništi odluke NSRS

Tanjug

10. 12. 2021. u 16:35

STRANKA demokratske akcije Bakira Izetbegovića pozvala je danas visokog predstavnika Kristijana Šmita da odmah poništi odluke Narodne Skupštine Republiek Srpske, ako danas budu donete, jer, kako tvrde, nemaju snagu zakona i nisu osporive pred Ustavnim sudom BiH.

ДРМА СЕ БиХ: СДА позива Шмита да поништи одлуке НСРС

Foto: Nezavisne novine

-Pozivamo visokog predstavnika da ih promptno poništi, jer ga njegov jasno propisan mandat i praksa obavezuju da tako postupi, navodi se u saopštenju SDA dostavljenom medijima.

U toj stranci smatraju da, ako NSRS na današnjoj sednici usvoji informacije o jednostranom preuzimanju nadležnosti od državnog nivoa, time će definitivno potvrditi svoje opredeljenje za napad na ustavnopravni poredak BiH utemeljen na Dejtonskom sporazumu.

Tvrde da ne postoji ustavan i zakonit način za jednostrano vraćanje nadležnosti s nivoa države Bosne i Hercegovine na nivo entiteta.

-Zakoni usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH se menjaju ili stavljaju van snage isključivo u toj instituciji, a ne u entitetskim parlamentima. Svako drugačije postupanje predstavlja ozbiljno krivično delo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne, upozoravaju iz SDA.

Konstatuju i da usvajanje informacija o jednostranom vraćanju nadležnosti s državnog na entitetski nivo, s prolongiranjem roka za donošenje protivustavnih zakona, ne samo da nije korak ka rešavanju krize, već, kako tvrde, predstavlja siguran put u eskalaciju.

-Rušenje države nije prihvatljivo danas, a neće biti ni za šest meseci, navodi se u saopštenju u kojem pozivaju i poslanike NSRS-u da ne pristanu da, kako kažu, butu saučesnici u "opasnoj igri koja može rezultirati katastrofalnim posledicama, naročito po Republiku Srpsku.

-Ova igra za cilj ima zaustavljanje rada pravosudnih, obaveštajnih i sigurnosnih institucija i zaštitu Milorada Dodika, uskog kruga njemu bliskih političara i njihove na upitan način stečene imovine, navode iz SDA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a