ZNAMO KO ĆE DA ZAVRŠI NA RESPIRATORU: Hrvatski pulmolog otkrio neočekivan način za rano otkrivanje kako će se kovid razvijati

Novosti online

27. 11. 2021. u 21:44

DOKTOR Ivan Škopljanac (32), specijalist pulmologije iz KBC-a Split, zajedno s timom kolega razvio je metodu pregleda pluća ultrazvukom koja već kod prijema u bolnicu može predvideti kako će se razvijati kovid kod pacijenata.

ЗНАМО КО ЋЕ ДА ЗАВРШИ НА РЕСПИРАТОРУ: Хрватски пулмолог открио неочекиван начин за рано откривање како ће се ковид развијати

Foto: D. Milovanović

- Bio sam u novembru 2020. godine raspoređen u kovid bolnicu, a s obzirom na to da se od samih početaka svoje specijalizacije bavim ultrazvukom pluća, hteo sam uz pomoć te metode, koja je nepravdano zapostavljena u lečenju plućnih bolesnika, da vidim koliko možemo pomoći pacijentima koji zbog kovida dolaze na lečenje - rekao je doktor za "Slobodnu Dalmaciju". - Rendtgen često ne daje dovoljno jasnu sliku, a MSCT, odnosno skener grudnog koša ne može da radi u toliko kratkom vremenu.

Kada je, uz podršku doc. dr. sc. Krešimira Dolića počeo ultrazvukom da snima pluća, primetio je da može da prognozira kako će se bolest razvijati. Pacijenti koji bi bili primljeni u bolnicu i kojima je isti dan rađen UZ imali su manje-više dobru kliničku sliku.

- Bilo je dosta pacijenata koji su onako 'na prvu' dobro izgledali i nikada za njih ne biste rekli da će im se stanje pogoršati. Ljudi bi normalno sedeli, imali bi malu potrebu za kiseonikom i ništa ne bi ukazivalo na to da će stanje da im se drastično pogorša. Tek kada bismo im uradili UZ, videli bismo da bi se stanje moglo da im se pogorša, što bi bilo nelogično, jer su oni prema spoljašnjem pregledu i nalazima bili veoma dobro - napomenuo je dr Škopljanac, prenosi "net.hr".

Objasnio je i kako ovakva rana prognoza konkretno pomaže pacijentima. Nakon završetka studije, koja je trajala tri meseca, doktori su znali još bolje kako da postupe u ovakvim situacijama.

 

Posebna pažnja posvećena rizičnima

- Takvi pacijenti su na vreme premeštani na odeljenja koja su bliže jedinicama intenzivnog lečenja i na neki način smo znali koliko respiratora i uređaja za visoki protok kiseonika bi moglo da nam treba. Oni su bili u glavnom fokusu našeg lečenja, jer smo znali da će oni biti lošije. U studiju smo uključili 133 pacijenta, ali smo nastavili da radimo UZ preglede i na svim drugim pacijentima. Od njih 133, 17 ih je nažalost umrlo, na respiratoru ih je bilo 14, a na uređaju za visoki protok kiseonika, što je samo stepenica pre respiratora, završilo je njih 14 - izjavio je dr Škopljanac.

BONUS VIDEO - Izjava Dr Milana Nikolića iz kovid bolnice u Batajnici

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)