BAKIR IZETBEGOVIĆ NALJUTIO I HRVATE: Lider SDA doveo u pitanje nacionalne identitete konstitutivnih naroda u BiH

Tanjug

22. 11. 2021. u 16:30

AMBASADA Hrvatske u BiH saopštila je da je zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović proteklog vikenda na tribinama u Nemačkoj izneo brojne neprihvatljive teze kojima je doveo u pitanje nacionalne identitete konstitutivnih naroda u BiH.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ НАЉУТИО И ХРВАТЕ: Лидер СДА довео у питање националне идентитете конститутивних народа у БиХ

Foto: EPA

Navodi se da je "politizacija i tendenciozno izvlačenje iz istorijskog konteksta, kao i dnevnopolitička zloupotreba istorijskih termina, deo opetivanog političkog plana s ciljem identitetskog rastakanja i grube asimilacije identiteta konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH".

- Ustav BiH polazi od istorijskog iskustva i savremene stvarnosti, te jasno prepoznaje tri konstitutivna naroda u BiH - navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade Hrvatske su naveli da s ciljem slobodnog suživota nacionalne i verske različitosti očekuju od najviših zvaničnika BiH, koja je izrazila interes za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, privrženost evropskim vrednostima, naročito poštovanju načela ravnopravnosti i očuvanju različitih nacionalnih identiteta sva tri konstitutivna naroda u BiH".

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MAJMUNSKE BOGINJE STIGLE U SLOVENIJU: Registrovan prvi slučaj