SADRŽAJ udžbenika gramatike za osmi razred "S reči na dela", u kome piše da su južnoslovenski jezici bugarski, makedonski, slovenački i srpski jezik i da uz srpski jezik u napomeni treba dodati da Hrvati, Bošnjaci i pojedini Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski - izazvao je čitav niz reakcija, a bio je tema i razgovora Aleksandra Vučića i Andreja Plenkovića na Brdu kod Kranja.

Komentari (5)

Juvevu1

07.10.2021. 10:07

Hrvati imaju kompleks. Srbi i Srbija. Sam Tuđman je rekao da hrvati nisu balkanci nego potiču sa prostora područja Irana. Na koncu niko ne reče da hrvatski nije jezik. Rečeno je koji su južno-slavenski. Tu ga nema, Srbe ne zarezuju ni pod hitno, a toliko ih boli šta Srbin kaže !? Nekom treba dobrih lekara.

Onegin

07.10.2021. 12:19

Ok je da svako govori svojim materinjim jezikom i da se pismenim putem spontano IZRAZI pismom koje je usvojio kao dete i koje sa jezikom čini njegov ili njen identitet. Uz to svako treba da savlada jezik svoje drustvene sredine u kojoj zivi i da se SLUZI pismom kao službenim za odredjeno društvenu sredinu. Po Ustavu i Konvencijama UN čiji smo mi potpisnici, o Pravima coveka i deteta bi bilo neprihvatljivo da se bilo kome zakonom koji je ispod Ustava i tih Konvencija nameće pismo i govor pod pretnjom sankcionisanja jer je tako nesto u koliziji sa slobodom govora i sa pravima licnog izražavanja. Na stranu sto se dozvoljava svojevoljno promena licnog opisa koja ne odgovara npr. fotografiji u pasošu, i ne sankcionisu se takve "slobode" i manipulacije, a pravo na pismo se dovodi u pitanje proizvoljnim zakonima koji nisu etički vec politički i nacionalno diskriminativni.

Beograd

07.10.2021. 12:30

Hrvatska je zemlja bez istorije, kulture, jezika mutanti u svakom pogledu.Dosta bre vise da se svakom ispunjavaju zelje. Najve i broj hrvata su pokatolceni Srbi pocev od Milanovica a ostali ko zna sta su.

Razuman Srbin

07.10.2021. 18:50

Kakvi srbomrsci. Mozda bas zato sto ne mogu da se pomire sa cinjenicom da im je maternji jezik srpski. I ja da sam Hrvat, to bi mi smetalo. Pa sa svima pricaju, a i medjusobno svojim maternjim jezikom koji se ne razlikuje od srpskog. Uzas...

milan lala

08.10.2021. 12:31

Nauka lingvinistika kaze tako i tu nema sta da se doda i oduzme . Nema vise CK- SKJU da izmislja jezike i nacije na stetu Srpskog naroda i drzave . Neverovatan bezobrazluk , licimerje i cinizam iz croacije dok silom zabranjuju cirilicu . More sikter. Napokon nesto dobro da procitam da nasa nauka radi javno i primenjuje u prakci ne osvrcuci se proteste CK-SKJU -croacije .