DODIK RASKRINKAO NOVU ZLOUPOTREBU: Željko Komšić opet u centru skandala

Novosti online

04. 10. 2021. u 17:39

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pisma predsedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, premijeru Slovenije Janezi Janši u kojem je, povodom Samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. oktobra na Brdu kod Kranja, ukazao da BiH nije donela odluku o učešću na ovom skupu, niti je imenovala delegaciju i definisala platformu.

ДОДИК РАСКРИНКАО НОВУ ЗЛОУПОТРЕБУ: Жељко Комшић опет у центру скандала

Foto: Printscreen

Ukazavši na značaj ovog samita za budućnost regiona i BiH, kao i činjenicu da će se usvajati platforma o kojoj niko u BiH nije zauzeo stav, Dodik je naglasio da je to u direktnoj nadležnosti Predsedništva BiH, ali da uopšte nije zakazana sednica na kojoj se o svemu tome trebalo razgovarati.

- U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsedništva BiH - poručio je Dodik i podsetio da su sva spoljnopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsedništva BiH i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsedništva BiH.

S obzirom na činjenicu da je predsedavajući Željko Komšić najavio svoj odlazak na Samit iako nisu sprovodeni neophodni zakonski uslovi predviđeni Poslovnikom o radu Predsedništva BiH, Dodik je pojasnio da prema Poslovniku, Ustavu i zakonskim regulativama kojim se uređuje rad Predsedništva i pojavljivanje članova na skupovima regionalnog i međunarodnog karaketra potrebno je sazvati sednicu Predsedništva BiH da bi se konsenzusom donela odluka o delegaciji koja će predstavljati BiH na tim skupovima.

- Budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sednice, ponašanje Komšića je protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsedništva BiH te da je o tome potrebno raspraviti i izjasniti se - istakao je Milorad Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je u pismu Fon der Lajen i Mišelu naglasio da je verovao da je razumela i shvatila kako funkcioniše Predsedništvo BiH kao kolektivni organ od tri člana i da taj organ odlučuje konsenzusom, ali da sada vidim da to sve nije tako, te da još veruje da je loše savetovana kada je na prestojeći Samit EU-Zapadni Balkan pozvan samo Komšića.

- Na ovaj način su Vas direktno stavili u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju - podržavaju samo raspad. Nažalost, svedoci smo situacija kada neki funkcioneri zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tela iznoseći neusklađene i neovlaštene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH - konstatovao je Dodik.

On je poručio da Komšić u ovom slučaju izlaže samo lične ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime BiH.

- Zlonamerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dve od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamene teza. Posljedično, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja odlučuje zatvoriti oči pred pokušajima poput pisama ovog sadržaja - naglasio je Dodik.

On je u pismu Mišelu ukazao da delegacija koja će prisustvovati samitu EU-Zapadni Balkan navodno u ime BiH ni u kom slučaju nije delegacija BiH koju su odobrile i ovlastile nadležne institucije i prema propisima koji su na snazi u BiH, na bilo kojem nivou.

Srpski član Predsedništva BiH podsetio je Mišela da BiH ima složenu izbornu strukturu, a u ovom trenutku vrlo složenu političku situaciju uzrokovanu jednostranim, nedemokratskim akcijama nekih predstavnika međunarodne zajednice.

U pismu Janši, srpski član Predsedništva je ukazao da je stanje u BiH više nego složeno, a da se ta situacija još više pogoršava ovakvim slučajevima, kada Željko Komšić ne traži odluku Predsedništva BiH koja je neophodna za učešće u ime BiH.

- Uvaženi predsedniče Vlade, ovo se dešava u kontinuitetu i dovodi do raspada BiH kao državne zajednice - istakao je Dodik i izrazio nadu da će premijer Slovenije, kao domaćin skupa, obratiti odgovarajuću i ozbiljnu pažnju na nezavidnu situaciju koja je uzrok ovog pisma.

Pisma iste sadržine Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

(SRNA)

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici.

BONUS VIDEO - PROCURIO SNIMAK SA CETINJA: Milo i Čanak haos na Cetinju organizovali uz čivas i pivo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)