ZORANE, VRATI SE, NE BRUKAJ NAS! Hrvatski mediji bruje zbog dugog niza gafova predsednika hrvatske na Generalnoj skupštini UN u NJujorku

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

23. 09. 2021. u 22:37

U HRVATSKOJ politici još nije zabeleženo da jedan predsednik koji učestvuje u radu Generalne skupštine UN ne ode na susret sa glavnim sekretarom, jer ima "prečeg posla".

ЗОРАНЕ, ВРАТИ СЕ, НЕ БРУКАЈ НАС! Хрватски медији брује због дугог низа гафова председника хрватске на Генералној скупштини УН у Њујорку

Foto Tanjug/AP

Eto, uradio je to Zoran Milanović. Dug je spisak Milanovićevih bisera iz zgrade na Ist Riveru, ali i ostalih mesta koje je posetio.

Analitičari u Hrvatskoj posebno ističu njegove reči da Hrvatskoj članstvo u Evropskoj uniji "nema dubljeg smisla" ako se ne povuče svaki mogući evro. "Moramo da izvučemo maksimum", rekao je Milanović.

Političari se o Milanovićevim biserima iz Njujorka ne izjašnjavaju, ali ugledna hrvatska novinarka Sanja Modrić u "Telegramu" piše: "Samo da se što pre vrati kući, u Njujorku svaki dan po jedan skandal... Ovde pravi bitno manju štetu". Modrićeva nabraja sve gafove predsednika, uz dodatak da "to što je uspeo da nadrobi u nekoliko dana daje sasvim razumnu podlogu za paranoju da nam se svaki njegov čas više u Njujorku može dodatno obiti o glavu".

Finale Milanovićeve UN turneje je izjava da je i "predsednik Hrvata u BiH", što se nikada nije usudio da kaže ni Franjo Tuđman. Ugledni analitičar Žarko Puhovski kaže da je Milanović na hrvatskoj političkoj sceni desniji od HDZ i Andreja Plenkovića. Tezu da je reč o "nezakonitom političkom sinu Tuđmana" naglašavaju mnogi hrvatski mediji.

Navodno premijeru, koji sa Milanovićem nije u skladnim odnosima, nije dobro palo ni što je poveo "preko Bare" i bivšu predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, sa kojom je takođe bio u žestokom ratu uoči izbora. Tako, "24 sata", ironično u stalnom dodatku "Zokijeva budilica" piše: "Kolinda i ja, jesen u Njujorku. Miris državništva, ozračje intelekta. Još da mi je do Vašingtona skoknut, makar ogradu poljubio. Ne bih bio prvi".

Od uglednih članova HDZ može se čuti da je i nedoživljena blamaža da predsednik Hrvatske da "košaricu" prvom čoveku svetske organizacije, a na društvenim je mrežama niz reakcija, pa i ona pošto je predsednik rekao da je imao dilemu zbog događaja u regionu da li uopšte da ide na zasedanje Generalne skupštine UN.

- Dao Bog da nije otišao - zaključuje se u jednom od komentara.

KOMŠIĆ: ŠARLATAN OPASNIH NAMERA

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Željko Komšić, koji inače boravi u Njujorku bez saglasnosti tročlanog Predsedništva BiH, kaže da je izjavom da je predsednik svih Hrvata Milanović prevazišao i, kako je naveo, predsednika Srbije: "To što sam čuo, to je vrhunac gluposti i anahronizma u regionu.

Foto Tanjug/AP

Čak ni Vučić ne govori da je predsednik svih Srba", rekao je Komšić. Dodaje da hrvatski predsednik nastupa kao "poglavica" celoga naroda, a ne kao predsednik jedne države. Za Milanovića tvrdi i da je "čovek opasnih namera" ili "šarlatan opasnih namera". Milanović je prethodno u Njujorku rekao da ne zna u kom stvojstvu je Komšić na Generalnoj skupštini UN i u čije ime govori, kao i da je on predsednik svih Hrvata koji imaju hrvatsko državljanstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni