JECKOV POVODOM DANA NESTALIH: "Najveći broj su Srbi iz Hrvatske, brojke se sporo menjaju"

Novosti online

30. 08. 2021. u 13:09

POVODOM Međunarodnog dana nestalih, sa članovima udruženja porodica nestalih "Protiv zaborava" razgovarala je potpredsednica SDSS-a i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

ЈЕЦКОВ ПОВОДОМ ДАНА НЕСТАЛИХ: Највећи број су Срби из Хрватске, бројке се споро мењају

Foto: Novosti

- Ovo je dan kada se sa tugom sećamo svih stradalih u poslednjem ratu čije su sudbine ostale nerasvetljene i dan kada nam porodice nestalih, ubijenih i nasilno odvedenih još jednom poručuju da su nezadovoljne tempom pronalaska nestalih članova svojih porodica. Prema podacima Međunarodnog crvenog krsta na prostoru bivše Jugoslavije još uvek se traži 9.969 nestalih. RH potražuje 1968 ljudi, a Srbija potražuje -1606 - istakla je Jeckov.

Ona je navela da su brojevi i dalje veliki, i da se godinama menjaju veoma sporo, čime niko nije zadovoljan.

- Jasno je da nedostaje bolja politička saradnja zbog čega ovo humanitarno pitanje ostaje nerešeno. Mi u SDSS vrlo smo zainteresovani za nastavka saradnje dve države i brži pronalazak nestalih jer na našu žalost najveći broj nestalih čine ipak Srbi iz Hrvatske. Zalažemo se da se nestali traže u skladu sa pravilima Međunarodnog crvenog krsta, dakle ravnopravno , bez obzira na nacionalnost žrtava; da se intenzivira i ojača saradnja dve države u vezi sa ovim humanitarnim pitanjem uz jačanje međusobnog poverenja i saradnje te da se stvore potrebni proceduralni okviri za razmenu informacija koji će ubrzati postupke pronalaženja i identifikacije stradalih. Nadamo se zajedno sa predstavnicima žrtava da će saradnja da se intezivira i da čemo ove i sledeće godine napokon načiniti prave iskorake u ovome najznačajnijem pitanju za sve nas - rekla je Dragana Jeckov.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!