NE MOGU DA IZOLUJU RUSIJU SA BALKANA: Igor Kalabuhov jasno poručio - Kristijan Šmit nema legitimitet

Novosti online

03. 08. 2021. u 16:20

AMBASADOR Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da se Rusija zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava i da odsustvo saglasnosti Saveta bezbednosti UN na imenovanje Kristijana Šmita njega lišava neophodnog legitimiteta da bude visoki predstavnik u BiH.

НЕ МОГУ ДА ИЗОЛУЈУ РУСИЈУ СА БАЛКАНА: Игор Калабухов јасно поручио - Кристијан Шмит нема легитимитет

Foto: Fejs TV printskrin

Odgovarajući na pitanje da li imenovanje Šmita predstavlja pokušaj zapadnih partnera u Savetu za sprovođenje mira da izoluju uticaj Ruske Federacije na Balkanu, Kalabuhov je rekao da se češće događa obrnuto jer je uticaj Rusije jači što više pokušavaju da je izoluju.

- To je lako objasniti. Rusija se zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava, a ne za izmišljanje mitskih pravila, oslanjajući se na ona kojim neki žele vladati svetom - rekao je Kalabuhov.

On je izrazio uverenje da upravo odsustvo saglasnosti Saveta bezbednosti UN na imenovanje Šmita njega lišava neophodnog legitimiteta, ma koliko dovitljivo pokušavali tvrditi suprotno.

Na pitanje da li je BiH međunarodni protektorat, Kalabuhov je odgovorio da je, nažalost, stvarno stanje takvo da neke države, skrivajući se iza plašta "međunarodne zajednice", pokušavaju ostvariti svoje sebične interese u BiH.

- U isto vreme oni otvoreno manipulišu javnim mnjenjem, namerno dovode do destabilizacije situacije u zemlji kako bi se igrali na nerešenim međusobnim zabrinutostima i strahovima - rekao je ruski ambasador u BiH.

POKUŠAVAJU DA OŽIVE OHR

Kalabuhov je istakao da, usput, suprotno međunarodnom pravu i zdravom razumu, pokušavaju da ožive OHR, koji je izgubio svoju dodatnu vrednost, pod izgovorom potrebe za ispunjavanjem utopijskih uslova.

- Prema našem mišljenju, to je apsolutno nespojivo s licemernim izjavama naših međunarodnih partnera o podršci suverenitetu BiH, dok oni čine sve kako bi zemlja bila što duže lišena takvog suvereniteta - dodao je ambasador Rusije u BiH.

U kontekstu destabilizacije, Kalabuhov je istakao nametanje izmena Krivičnog zakona, kojim se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje navodnog genocida.

- To je već imalo takav uticaj na državu da čak ni najpronicljiviji analitičari ne vide načine kako se to može rešiti i tvrde da je nastala najuzavrelija kriza u postdejtonskom periodu - naveo je Kalabuhov.

POTREBNO VREME DA SE BOLNA TEMA PREVLADA

Prema njegovim rečima, činjenica je da, koliko god su bili visoki lični moralni kriterijumi kojima se rukovodio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, sama tema je toliko bolna i bukvalno još krvari da se njeno prevladavanje i postizanje istinskog pomirenja ne može povezati s rokom završetka mandata.

- Za to su potrebne decenije, ako ne i vekovi. U suprotnom, radi se o podsticanju na mržnju, i to ne samo u BiH, već u čitavom regionu, što svi mi posmatramo - naveo je ruski ambasador u BiH.

Kad je reč o međunarodnom vojnom prisustvu u BiH, Kalabuhov je rekao da je Rusija garant Dejtona, te da svojoj ulozi prisupa izuzetno odgovorno.

- Za razliku od naših partnera, mi nastojimo obezbediti da međunarodna zajednica, kako to proizlazi iz Mirovnog sporazuma, vodi mudru, dobro promišljenu i uravnoteženu politiku - rekao je Kalabuhov, odgovarajući na tvrdnje pojedinih zapadnih analitičara da će Ruska Federacija u novembru onemogućiti produženje madata EUFOR-a u Savetu bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na sve aspekte situacije u BiH, ističući da Ruska Federacija analizira okolnosti u kontekstu nedavnih događaja.

- Naravno da ćemo se dodatno oglasiti o odlukama koje će Rusija doneti - rekao je Kalabuhov.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Kalabuhov je ukazao da upravo u razvoju odnosa sa BiH u celini i sa Republikom Srpskom posebno vidi svoj glavni zadatak.

- Radimo na načinima da realizujemo mnoge zanimljive projekte vezane za političke kontakte, trgovinsku i ekonomsku saradnju, razvoj kulturnih i humanitarnih veza. Pretpostavljamo da će poboljšanje pandemijske situacije dati novi zamah ovim važnim inicijativama - smatra Kalabuhov.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)