MESIĆ POZVAO DA SE ZABRANI USTAŠKI POZDRAV: Osudio hrvatsku vlast što toleriše revizionizam

- Nikada više ustašluka i nikada više fašizma - poručio je bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić na komemoraciji u Srbu u povodu osamdesete godišnjice podizanja ustanka naroda tog kraja.

МЕСИЋ ПОЗВАО ДА СЕ ЗАБРАНИ УСТАШКИ ПОЗДРАВ: Осудио хрватску власт што толерише ревизионизам

Foto: Printskrin Youtube/ Radio Slobodna Evropa

Pod vođstvom Vasilja Gaćeše u Banskom Grabovcu, pa u Lici, krenuo je ustanak koji se širio sve do Dalmacije i Bosanske krajine.

- Ne okupljamo se u Srbu samo zato da bi obeležili ustanak i odbranu golog života 1941. godine, nego i najvećeg dostignuća iz tog vremena, a to je da su se Lika i Dalmacija, kao i Hrvati i Srbi ujedinili oko ideje zajedničke slobode. I danas nam treba slična ideja - kazao je Milorad Pupovac uz poruku da danas nemamo ideju slobode kakvu su imali preci.

Komemoracija u Srbu ove je godine prošla bez ustaškog hepeninga Autohtone Hrvatske stranke prava, jer je policija zabranila Draženu Keleminecu i njegovim crnokošuljašima dolazak. Oni su kampovali nekoliko dana u mestu, maltretisali lokalno stanovništvo, a nakon reakcije SNV-a policija je uoči komemoracije odstranila Kelemineca i zabranila im dolazak u mesto. Podignute su prijave i protiv dvojice meštana koji su u alkolizovanom stanju trubili u blizini kombija ukrašenog ustaškim simbolima, protestujući zbog dolaska članova ustaške stranke u Srb.

Mesić je pozvao da se potpuno zabrani korištenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i podsetio da su jedinice HOS-a raspuštene još devedesetih godina prošlog veka. ”HOS-ovaca nije bilo u nikakvim bitkama”, rekao je Mesić i podsetio da je od ustaša stradalo 11 članova njegove porodice i svi članovi porodice njegove supruge. Osudio je hrvatsku vlast što toleriše revizionizam i plaća ”politička strašila koja istražuju navodno delovanje logora Jasenovac posle rata”.

- Ta je mržnja proizvedena, a ono što je zajedničko tim larmadžijama je zaljubljenost u hrvatski budžet -rekao je Mesić.

Podsećajući na vremena kada je narod ustao 1941. godine u borbu za slobodu Milorad Pupovac je kazao da su ustanici, vođeni Gojkom Polovinom, Đokom Jovanićem, Dušanom Mileusnićem, Nikolom Vidakovićem, Stojanom Matićem mogli da idu levo, ali i desno.

- Mogli su da povedu narod u četnike, a mogli su i u partizane, a ovi su otišli na pobedničku stranu - zapitao se zašto antifašističke vrednosti danas vrede u Evropi, a ne vrede kod nas - Zašto oni koji predstavljaju poražene snage imaju isti tretman kao i narod u Srbu.

Na komemoraciji su bili predstavnici antifašističkih udruženja, koji su protestovali što se prava istina i danas ne uči u školama.

- Gotovo da nema grada u Hrvatskoj koji nema ulicu nekog ustaškog ministra i laž postaje istina - istaknuo je Zoran Restović u ime šibenskih antifašista.

Stadion

Obeležavanje ”Oluje” ove godine održaće se na lokalnom stadionu fudbalskog kluba ”Dinara”, a protokolarni deo na Kninskoj tvrđavi. Za sada nije poznati hoće li u Knin doći i predstavnici Srba i srpskih stranaka u Hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista