BIVŠI BUGARSKI MINISTAR OCENIO: Zaev pokušava da trguje univerzalnim vrednostima

Novosti onlajn

27. 07. 2021. u 12:33

MAKEDONSKA vlada sprovodi novu taktiku u spoljnoj politici, izjavio je bivši bugarski ministar odbrane Bojko Noev.

БИВШИ БУГАРСКИ МИНИСТАР ОЦЕНИО: Заев покушава да тргује универзалним вредностима

Foto: Depositphotos

Kako kaže, reč je o slabom pokušaju trgovine sa Bugarskom.

Noev je prokomentarisao izjavu makedonskog premijera Zorana Zaeva u vezi sa poštovanjem prava Bugara koji žive u Severnoj Makedoniji. Konkretno, Zaev je ranije rekao da će Bugari, zajedno sa drugim malobrojnim grupama poput Hrvata i Crnogoraca, biti uključeni u Ustav Severne Makedonije tek neposredno pre ulaska u EU.

Prema mišljenju bivšeg ministra odbrane, kada je reč o Bugarima – ne radi se o malobrojnoj grupi, budući da je prethodnih godina više od 120 hiljada makedonskih Bugara želelo da dobije bugarsko državljanstvo.

- To je, blago rečeno, slab pokušaj trgovine, na šta u Bugarskoj niko neće pristati. Ne sme se trgovati univerzalnim vrednostima - izjavio je on za televiziju „bTV“.

Istovremeno, dodao je da će novi parlament Bugarske, koji je nedavno formiran, morati da zauzme novi stav o ulasku Severne Makedonije u EU, koji treba da sadrži zahtev za poštovanje prava etničkih Bugara koji žive u susednoj zemlji.

Pre zauzimanja novog stava, bugarski parlament bi trebalo da održi pregovore sa Bugarima koji žive u Severnoj Makedoniji, kako bi bilo jasno da Sofija brine o njima, zaključio je bivši ministar.

Podsećamo, bugarski parlament je 2019. godine zauzeo stav o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, koji se sastoji u tome da susedi odustanu od optužbi na račun Bugarske, da ne pretenduju na prisustvo makedonske manjine u Bugarskoj, ne prisvajaju istoriju Bugarske i da priznaju bugarsko poreklo makedonske nacije i jezika.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa