PRESUDA ZA UPAD U SOBRANJE: Četvorica funkcionera Severne Makedonije dobili ukupno 25 godina zatvora!

Tanjug

26. 07. 2021. u 19:32

SUD u Severnoj Makedoniji osudio je danas na ukupno 25 godina zatvora četvoricu nekadašnjih visokih funkcionera zbog učestvovanja u izazivanju nasilja u Sobranju 27. aprila 2017. godine.

ПРЕСУДА ЗА УПАД У СОБРАЊЕ: Четворица функционера Северне Македоније добили укупно 25 година затвора!

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Za delo ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti, osuđeni su raniji predsednik Sobranja Trajko Veljanoski, koji je dobio šest i po godina zatvora, bivši ministri Mile Janakijeski i Spiro Ristovski kojima su izrečene kazne od šest godina i tri meseca zatvora, dok je nekadašnji direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje službe (UBK) Vladimir Atanasovski osuđen na šest godina zatvora, prenose makedonski mediji.

Incident se dogodio tokom postizbornih političkih nemira u aprilu 2017. godine kada je oko 100 demonstranata, od kojih su neki bili maskirani, upao u zgradu parlamenta u glavnom gradu Skoplju kako bi sprečili izbor novog predsednika Sobranja.

U napadu na parlament povređeno je na desetine novinara i poslanika, uključujući tadašnjeg opozicionog lidera Zorana Zaeva, šefa socijaldemokrata i aktuelnog makedonskog premijera.

U vezi sa ovim slučajem nedostupan sudu je ostao nekadašnji premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, koji je, kako je navedeno tokom suđenja, pozvao građane preko medija da izađu na ulicu.

Gruevski se nalazi u bekstvu u Budimpešti gde je dobio politički azil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)