EVROPSKA KOMISIJA ZABRINUTA: Presedavaju EU, a ne poštuju vladavinu prava

Tanjug

20. 07. 2021. u 23:26

EVROPSKA komisija (EK) izrazila je danas zabrinutost nekim aspektima vladavine prava u Sloveniji, državi koja trenutno predsedava blokom.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ЗАБРИНУТА: Преседавају ЕУ, а не поштују владавину права

Foto: Free Images Pixabay

U izveštaju o vladavini prava u Evropskoj uniji ističe se kašnjenje Slovenije u postupku imenovanja tužioca u novoosnovano Evropsko javno tužilaštvo, mešanje u rad novinske agencije STA.

Izvršno telo EU navodi kao zabrinjavajuće pojave uznemiravanje i zastrašivanje novinara putem društvenih mreža i podseća da je na sve slabiji finansijski položaj nacionalne novinske agencije već upozoravalo više međunarodnih udruženja.

Potpredsednica EK Vera Jurova rekla je da EK ocekuje da slovenačka vlada obezbedi stabilno finansiranje STA i da novinari nesmetano rade, prenosi Hina.

Opzicione socijaldemokrate saopštile su da je izveštaj potvrdio da se situacija pogoršava i da je za to odgovorna vlada Janeza Janše.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ce izveštaj dobro prouciti i da će Slovenija kao predsedavajuća Savetom EU aktivno učestvovati u daljoj raspravi o onome što se u njemu iznosi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)