UHAPŠEN OSMAN MEHMEDAGIĆ - Tužilaštvo: Tereti se za zloupotrebu položaja

O. MATAVULJ

14. 07. 2021. u 09:36 >> 20:35

OSMAN Mehmedagić Osmica, direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA), saslušan je po nalogu Tužilaštva BiH u okviru istrage o zloupotrebi službenog položaja, falsifikovanju diplome i pranja novca.

УХАПШЕН ОСМАН МЕХМЕДАГИЋ - Тужилаштво: Терети се за злоупотребу положаја

Foto Kliks

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, saopštio je da su Osmicu "lišili slobode" pripadnici MUP Kantona Sarajevo. Nakon kriminalističke obrade Osmica je sproveden u prostorije za zadržavanje MUP Kantona Sarajevo.

- Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za krivična dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, krivotvorenje isprave i pranje novca - rekao je Grubešić.

Tokom dana policija je pretresla nekretnine koje su vlasništvo prvog obaveštajca u BiH, a pretresima je prisustvovala njegova supruga Amela Šehović i advokat Nermin Mulalić, kao i građevinski veštak.

Prema nezvaničnim informacijama Osmica se tereti za krivotvorenje diplome Američkog univerziteta u Tuzli, zbog čega je nedavno uhapšen direktor i osnivač univerziteta Denis Prcić. Sumnja se i da je Osmanagić na osnovu falsifikovane diplome primao platu u OBA, čime je stekao nezakonitu imovinsku korist veću od 100.000 KM (50.000 evra).

Tužilaštvo "češlja" i navodno pranje novca prilikom kupovine dve kuće u Sarajevu.

Federalni mediji pišu da istraga proverava s kojim je novcem Mehmedagić kupio i renovirao kuće u naselju Aneks u čiju je obnovu navodno uloženo blizu milion maraka.

Posebno je interesantno, kako navode mediji, da pri kupovini kuća Mehmedagić nije ni podizao novac s računa.

Jednu kuću je kupio od Šaćira Čedića, vlasnika lanca kafića "Vatra" u Sarajevu, koji je u januaru saslušan u Tužilaštvu BiH. Radi se o kući od 94 kvadratna metra koju je Mehmedagić kupio za 116.000 KM.

Podsetimo, Osmici je Prosvetna inspekcije RS tokom 2019. godine poništila diplomu Univerziteta za poslovne studije u Banjaluci. Potom je upisao Pravni fakultet u Kiseljaku, s kojeg se ispisao nekoliko meseci kasnije. U međuvremenu mu je izdata diploma Američkog univerziteta (AU) u Tuzli koju je, s ciljem dobijanja ponovnog mandata direktora OBA, priložio Komisiji za nadzor nad radom OBA. Međutim, tu diplomu je proglasio tajnom.

- Stavio je oznaku tajnosti na javni dokument, što nije dopušteno, a sve u cilju da spreči otkrivanje izvršenog krivičnog dela - govorio je ranije tužilac Oleg Čavka.

Pojasnio je i da su radnici AU iz registra trgali stranice s početnim slovima prezimena "M" i "N", nastojeći da prikriju da Osmica nikada nije studirao na AU. Isticao je i da nije pronađen nijedan dokaz koji ukazuje da je Osmica uopšte bio student AU, te da je njegovo ime naknadno dopisano u spisak studenata. S druge strane vlasnik AU Denis Prcić je pre hapšenja medijima izjavio da je Osmica kod njih studirao od 2008. do 2013. godine.

Izetbegoviću kriv Beograd

LIDER SDA BiH Bakir Izetbegović tvrdi da je hapšenje šefa OSA Osmana Mehmedagića (na slici) pokušaj njegove kompromitacije s ciljem da se ukloni da bi bezbednosnom službom BiH ovladale, kako navodi, antidržavne politike koje bi od OSA "napravile ispostavu obaveštajnih agencija iz susedstva", apostrofirajući pritom posebno Srbiju. "Na udaru su Mehmedagić, Novalić, Turković, Cikotić... I niko od srpskih ili hrvatskih poličara", naveo je Izetbegović.

Foto: Nezavisne novine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)