NEMAČKA TELEVIZIJA BRUTALNA: Uložili milione, Split i Dubrovnik bez turista, Hrvatska neće preživeti još jednu lošu sezonu (VIDEO)

Novosti online

07. 07. 2021. u 20:58

UKOLIKO i ova turistička sezona bude loša, Hrvatska i Crna Gora će suočiti sa teškim posledicama, dramatično najvaljuje nemačka televizija u svom prilogu.

НЕМАЧКА ТЕЛЕВИЗИЈА БРУТАЛНА: Уложили милионе, Сплит и Дубровник без туриста, Хрватска неће преживети још једну лошу сезону (ВИДЕО)

Foto: "Novosti"

Kapetan Ivan Rakuljić nakon deset meseci pozdravlja prve turiste na svom brodui kaže da je prošle godine imao pad gostiju od 95 posto te da uopšte ne želi da razmišlja o mogućim posledicama delta soja. Dodaje da gosti sada rezervišu smeštaj "ne u zadnjoj minuti, već u zadnjoj sekundi".

Prazne splitske ulice

Ulice Splita su poluprazne, na kojima ima mnogo manje turista nego inače u ovo doba godine. Mnogi od njih inače dolaze do Splita avionom, sada se toga plaše.

Turizam je motor hrvatske privrede, još jedna slaba sezona mogla izazvati slom. Severno od Splita raste broj zaraženih, delta se širi, a u gradu se jedva mogu videti grupe turista. Pandemija koronavirusa je promenila turističke navike, sada ljudi dolaze kolima a pre su dolazili avionom.

Tomislav Kovač, koji je pre pandemije investirao u luksuzne autobuse za prevoz turista po Jadranu kaže da su sada već 19 meseci maltene prazni.

- Nemam više novca koji bih mogao uštedeti, jednostavno nemam više novca - kaže Kovač.

Bankrot u raju ne preti samo njemu. Mnogi slobodni prevoznici, uprkos protestima usmerenim ka vladi, već su bankrotirali.

Foto: Novosti

Korčula i Dubrovnik u problemu

Hotel koji vodi Zlatko Fabris na Korčuli ima samo jednog jedinog gosta. Fabris se nada da će uskoro doći gosti iz SAD-a i Velike Britanije, koji su inače pre pandemije najviše odsedali kod njega u Korčuli.

- Trenutno su svi zabrinuti zbog novog talasa, pretpostavljam da će gosti doći malo kasnije - nada se Fabris.

Fabris napominje da je taman pre krize za milion evra kupio ruiniranu kuću koju želi pretvoriti u novi hotel te se nada da će Korčula ove godine ipak privući goste.

U Dubrovnik tek sada dolaze prvi kruzeri. Svi gosti na njima su ili vakcinisani ili testirani, a s kruzera se ide u grupama i s maskama kako se ne bi zarazili dok su u Dubrovniku. Turisti su oduševljeni što ponovno mogu putovati.

Ali problem s tim konceptom je što turistima s kruzera nije dozvoljeno da sednu u dubrovačke kafiće i restorane, niti da u prodavnicama kupuju suvenire. Ipak, vlasnica jednog kafića Pavica Đurović kaže da je srećna što su turisti uopšte došli u Dubrovnik.

Foto: Jelena Subin

Muke zbog pravila

Dubrovačke ulice, kao i splitske, prazne su, scena kakva se pre korone nije mogla videti, navodi nemačka televizija, jer je Dubrovnik zapravo patio od viška turista pre epidemije.

I turisti na kruzeru nisu srećni zbog strogih pravila, žale se da na kruzeru imaju četiri đakuzija i 1.500 gostiju, a da samo jedna osoba sme biti u đakuziju.

- To znači da treba da plovimo par godina da svi dođu na red - kaže jedan turista.

Foto: B. Dabić

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)