JOANIKIJE MIRI ZAVAĐENU VLAST: Na pomolu smirivanje političke krize u Crnoj Gori, koja je kulminirala oko sporazuma sa SPC

M. SEKULOVIĆ

04. 06. 2021. u 07:30

DOLAZAK novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Crnu Goru, kao i približavanje usvajanja budžeta za 2021. godinu, ublažili su političku krizu koja već nedelju dana traje u Crnoj Gori.

ЈОАНИКИЈЕ МИРИ ЗАВАЂЕНУ ВЛАСТ: На помолу смиривање политичке кризе у Црној Гори, која је кулминирала око споразума са СПЦ

Foto MCP

Iako pozicije ključnih aktera - premijera Zdravka Krivokapića i lidera koalicije "Za Budućnost Crne Gore", kao i vođa ostalih saveza, nisu pomerene ni za milimetar, primetno je ublažavanje izjava i spuštanje razigrane političke lopte na zemlju.

Smirivanju tenzija, smatraju u Crnoj Gori, doprinela je Krivokapićeva molba za oproštaj, koju je pred Hramom Hristovog Vaskrsenja uputio mitropolitu Joanikiju. Time je donekle ublažen mučan prošlonedeljni utisak, izazvan njegovim odbijanjem da u Beogradu potpiše sporazum sa SPC.

- Ako sam nešto pogrešio, molim vas za oprost, jer jedino ste vi taj koji to može da razume do kraja. I da znate da ništa nisam uradio što ne bi blagoslovio mitropolit Amfilohije. Obećavam vam da ćemo pitanje Temeljnog ugovora rešiti na najbolji način i zadovoljstvo Srpske crkve i Crne Gore - obećao je Krivokapić Joanikiju.

Partneri dolazak Joanikija okupio lidere vladajućih stranaka, Foto Arhiva

Poznavaoci političkih prilika ne isključuju da je Krivokapić, izgovarajući ove reči, imao na umu uslov Demokratskog fronta da zatraži oprost zbog svog beogradskog putešestvija i njegovog ishoda. Čak i ako nije, njegova poruka sigurno je imala odjeka ne samo među građanima, nego i u vladajućoj parlamentarnoj većini.

Da politička kriza možda gubi na ubrzanju nagovestio je i jedan od lidera DF Andrija Mandić, od koga je Joanikije zatražio da se obrati prisutnim gostima na svečanoj večeri upriličenoj povodom dočeka novog mitropolita. Posle dužeg vremena za istom trpezom, i u miru, okupili su se svi saveznici - Zdravko Krivokapić, Andrija Mandić, Aleksa Bečić i lideri ostalih stranaka.

- Među nama su pale teške reči, ali spremni smo da radimo zajedno i nađemo bratsko rešenje. Želimo da uvažimo druge, ali očekujemo i da mi budemo uvaženi - kazao je Mandić, uz ogradu da ako zajedničko rešenje izostane, uvek će odlučivati volja naroda.

Lider Nove srpske demokratije zatražio je od svih aktera da pronađu bratsku slogu i zajedničku reč.

- Mi smo spremni da se uhvatimo u bratsko kolo, bez obzira na to što je ono u jednom trenutku prekinuto - kazao je Mandić, koji je po svoj prilici voljan da sa svojom grupacijom pruži ruku "drugoj strani" svoje koalicije, koja očigledno izbegava dijalog o obećanjima, obavezama i raspodeli funkcija.

Kao idealnu tačku za šav na podele unutar prošlogodišnjih izbornih pobednika mnogi vide Predlog zakona o budžetu za tekuću godinu. Otvoreno se govori da će država doživeti kolaps ukoliko državna kasa ne bude odobrena. Poseban je kuriozitet što je Crna Gora jedina država u Evropi bez budžeta, odnosno na privremenom finansiranju.

Da se strasti polako smiruju pokazalo je i pismo iz DF upućeno ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću, u kome se predlaže da na poziciju koordinatora za izradu Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP) i zelenu tranziciju u energetici bude izabran Nebojša Medojević, koji je juče decidirano tvrdio da je Krivokapićev kabinet prevršio svaku meru i da je izlaz u izborima.

Premijer Krivokapić, nema sumnje, hrabri se i činjenicom da Front ne sme da "prione" na rušenje njegove vlade, jer bi se suočio sa gnevom naroda. Međutim, istina je i da Vlada može funkcionisati i sa drugim premijerom, što se sugeriše iz dela opozicije, ali i da bi poverenje kabinetu trebalo testirati u Skupštini Crne Gore.

JOANIKIJE: SAČUVAJTE JEDINSTVO

MITROPOLIT Joanikije zamolio je aktuelnu vlast da sačuva narodno jedinstvo i da se potrudi da ga ojača.

- U Crnoj Gori vreme je za još jedno pomirenje i još jedan novi početak. Vi ste smenili jedan režim koji je povampirio duh staljinizma i bogoborstva i koji se usudio da udari na Crkvu, na svetinje. Hteli su da zavade svoj narod. Mi pravoslavni hrišćani smo u crkvi kao jedna porodica. Želimo slogu i jedinstvo i za to imamo podršku vernog naroda - poručio je političkim liderima mitropolit Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri