GRADONAČELNICA ČIKAGA PROGLASILA VIDOVDAN ZA PRAZNIK GRADA: NJene reči o srpskom narodu će vas dirnuti (FOTO)

V.M.

28. 06. 2021. u 09:55

GRADONAČELNICA Čikaga Lori Lajtfut proglasila je Vidovdan praznikom grada Čikaga.

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ЧИКАГА ПРОГЛАСИЛА ВИДОВДАН ЗА ПРАЗНИК ГРАДА: Њене речи о српском народу ће вас дирнути (ФОТО)

Foto: Jutjub/Printskrin

Takvu odluku je donela s ozbirom na činjenicu da grad Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama, navodi se u zvaničnom ukazu gradonačelnice objavljenom na "Serbian miror".

Takva odluka je doneta i jer su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine.

Ova odluka je doneta i zbog toga što ,kako je istakla gradonačelnica, Vidovdan slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti- univerzalnim idealima koji inspirišu i zahtevaju našu konstantnu opreznost do ovog dana.

Podseća se da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje između Beograda i Čikaga decenijama.

Foto: V.M.

Gradonačelnica ističe da je Vidovdan jedan od najvažnijih kulturoloških praznika za Srbe širom sveta - dan kada se odaje počast srpskom porazu od Otomanskog carstva i pet vekova nasilne vladavine zbog odbijanja ljudi da voljno prihvate tuđu vlast.

S obzirom, kako je istakla gradonačelnica da se "slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti - univerzalnim idealima koji inspirišu i zahtevaju našu konstantnu opreznost do ovog dana".

- Sada, stoga i Lori Lajtfut, gradonačelnik grada Čikaga ovim proglašava 28. juni 2021.godine koji će biti Vidovdanski dan u Čikagu i ohrabruje sve stanovnike da se pridruže u proslavi ovog dana i svemu što on predstavlja - navodi se proklamaciji koja je prosleđena našem listu preko uglednog prote Velibora DŽomića iz Podgorice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)