PRVI PUTNIK JOSIP BROZ: Na današnji dan proradila pruga Beograd-Bar

D. B. M.

30. 05. 2024. u 06:30

PLAVI voz – jedan od najpoznatijih i najpopularnijih vozova u celom svetu izgrađen je davne 1959. godine za putovanja nekadašnjeg predsednika bivše SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslacije) Josipa Broza Tita.

ПРВИ ПУТНИК ЈОСИП БРОЗ: На данашњи дан прорадила пруга Београд-Бар

Foto P. Milošević

Voz je projektovan da zadovolji sve uslove za Titov ugodan boravak, kao i protokolarne obaveze tokom putovanja u zemlji i u inostranstvu.

Prvi put je iz Beograda prema Baru krenuo na današnji dan 1976. godine. Ovim događajem tadašnja jugoslovenska, a sadašnja srpska prestonica je prugom spojena sa morem.

Inače, maršal Tito je Plavim vozom prešao više od 600 hiljada kilometara putujući njime prugama kroz Jugoslaviju, ali i van nje uFrancusku, Poljsku, Austriju, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Grčku i SSSR. A, ovim vozom putovalo je preko 60 stranih državnika i državnih delegacija među kojima su i najuticajniji lideri 20. veka : Hruščov, Brežnjev, U Nu, Naser, Gandi, Ahmed Ben Bela, Seku Ture, Dželal Bajar, Konstantin Karamanlis, grčki kralj Pavle i kraljica Frederika, britanska kraljica Elizabeta, princ Filip i princeza Ana, kao i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone