SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći

Novosti online

20. 04. 2024. u 00:43

POVRATAK kući sa prehladom je prilično čest i to zbog izloženosti raznim aktivnostima koje obavljamo tokom putovanja. Avioni, aerodromi, autobusi, taksiji su prostori koji putnike dovode u blizak kontakt sa zaraženim osobama, navode lekari.

СА ОДМОРА СЕ ВРАЋАТЕ БОЛЕСНИ И УМОРНИ? Лекар објаснио зашто се то дешава и како то можете избећи

Foto: Shutterstock

- Kontakti sa drugim putnicima su neizbežni. Sedite na istim sedištima koja se ne čiste što povećava verovatnoću da se razbolite. Takođe, koncerti, sportski događaji i druge aktivnosti uobičajena su mesta na kojima možete da se prehladite zbog velikog broja ljudi u datom prostoru - kaže Laura Purdi, lekar.

Putovanja poremete i spavanje, kao i ishranu, što nas čini podložnijim prehladama, gripu, stomačnim virusima.

- Prelazak iz jedne klime u drugu je izazov za imuni sistem i može ga učiniti podložnijim infekcijama - naglašava dr Džim Evans, a piše Jahulajf.

I dok može izgledati kao da dobijemo prehladu svaki put kada se vratimo sa putovanja, dr Evans kaže da bi to moglo imati više veze sa periodom inkubacije obične prehlade i drugih respiratornih virusa.

- Virusni simptomi mogu imati spor, podmukao početak, tako da ponekad može potrajati nedelju dana ili više da biste primetili da nešto nije u redu - dodaje on.

U ovakvim sličajevima, nisu isključene ni alergije, konstantni umor

- Ponekad lokalno okruženje u koje ste 'pobegli' da se odmorite, izaziva  simptome alergije koji izgledaju kao prehlada - ističe dr Vesli Long.

Takođe, možda samo osećamo posledice umora: "Često kada ste na odmoru forsirate sebe da vidite mnoge znamenitosti, mesta. A kada se vratite kući, sve prestane i ponovo ste u svojoj tipičnoj rutini. Ovo može  stvoriti umor i osećaj iscrpljenosti nakon putovanja, kaže dr Purdi.

Šta možemo da uradimo da ne dolazimo kući "mrtvi bolesni"

Stručnjaci se slažu da je važno da vodimo računa o higijeni ruku, te pored sapuna i vode pomažu antibakterijske maramice, gelovi. Preproučljivo je da nosimo masku, posebno u avionu i da imamo svest o ljudimo koji su oko nas:

- Obratite pažnju ko stoji pored vas, pokazuju li znake bolesti kao što su kašalj i kijanje. Klice su brze, pa se potrudite da se klonite onih koji su primetno bolesni - savetuje Purdi.

Putovanja van špica i što dalje od većih grupa uvek se preporučuju ako želimo da izbegnemo da se razbolimo. Ako posećujete prometne atrakcije kao što su muzeji i tematski parkovi, pokušajte da idete radnim danom, predlažu doktori.

Hidratacija ključna

Hidratacija je važna za opšte zdravlje, a posebno je bitna tokom putovanja: "Udvostručite dnevni unos, ako letite jer avioni utiču na to da možete da dehidrirate", savetuje dr Evans. Na putovanjima piti uvek flaširanu vodu, savetuju lekari, jer u nekim zemljama voda iz slavine nije bezbedna za piće.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić