PORAŽAVAJUĆI PODACI: Ovo su najnesrećnije države sveta, iznenadićete se kada vidite rezultate istraživanja

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

12. 03. 2024. u 09:47

VELIKA Britanija je druga najnesrećnija zemlju na svetu, mentalno zdravlje Britanaca je u padu od pandemije kovida i bez znakova oporavka, pokazalo je istraživanje koje je sprovela fondacija za neuronauku "Sapijen labs".

ПОРАЖАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Ово су најнесрећније државе света, изненадићете се када видите резултате истраживања

Foto Shutterstock

Izveštaj "Mentalno stanje sveta" zasnovan je na anketiranju 419.175 učesnika koji imaju pristup internetu. Rezultati su pokazali sumornu sliku sveta engleskog govornog područja.

Od 71 ispitane zemlje Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Australija i Novi Zeland nalaze se u donjoj četvrtini, a od stanovnika V. Britanije nesrećniji su samo Uzbekistanci.

U vezi s mentalnim zdravljem stanovništva, Ujedinjeno Kraljevstvo je na listi osam mesta iza Jemena i 12 mesta iza Ukrajine. Oko 35 odsto Britanaca smatra da ima problema, što je samo 0,7 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, kada je Britanija zauzela poslednje mesto na rang-listi.

Da bi utvrdila sveukupno mentalno zdravlje svake države, fondacija je postavila pojedincima 47 pitanja o njihovom raspoloženju i izgledu, društvenom položaju, motivaciji, prilagođavanju novim okolnostima i sl.

Rezultati su u skladu s podacima britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku koja je u novembru 2023. otkrila da su Ostrvljani, usled pada životnog standarda, sve manje srećni i zadovoljni, dok je medicinski časopis "Lanset" prošlog meseca objavio da oko 1,8 miliona ljudi u Velikoj Britaniji trenutno čeka na lečenje mentalnog zdravlja.

"Sapijen labs" konstatuje i da je nivo mentalnog blagostanja širom sveta engleskog govornog područja opao tokom pandemije virusa korona i da ovaj pad "i dalje traje bez znakova oporavka".

Štaviše, izveštaj je otkrio da je mentalno blagostanje niže u zemljama u kojima se mahom jede prerađena hrana, deci su na raspolaganju pametni telefoni od najmlađeg uzrasta, a članovi porodice nisu bliski. Bogate anglofone zemlje imaju najnepovoljnije rezultate u sva tri primera.

Dominikanska Republika je najsrećnija zemlja na svetu, slede je Šri Lanka na drugom mestu i Tanzanija na trećem. Svih deset najbolje rangiranih država su afričke, azijske ili latinoameričke zemlje.

"Ovo sugeriše da veće bogatstvo i ekonomski razvoj ne dovode nužno do većeg mentalnog blagostanja", zaključuje "Sapijen labs".

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: BESKUĆNIK JE I ULIČNI SVIRAČ, A CENI SAMO JEDNO: Andrija Daraboš - Ne postoji ništa jače od ljubavi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)